От Министерството на здравеопазването предупреждават, че навлизаме в сезона на грипните заболявания. Според статистиката през изминалата седмица общата заболеваемост е 118,3 души на 10 000 човека. Наблюдавани са общо 381 400 лица от всички възрастови групи. Регистрирани са 4 512 случая на остри респираторни заболявания, което е с близо 500 случая повече през предходната седмица.

С най-висока заболеваемост е възрастовата група до 4 години, следвана от възрастовата група от 5 до 14 години.

През изминалата седмица са получени първите положителни проби за грип от началото на сезона. Вече има 3 случая на грипен вирус A(H1N1) и един грипен вирус A(H3N2).

През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава. Очаква се пикът на грипните заболявания да настъпи през януари и началото на февруари.

Характерните симптоми за грипа са внезапното втрисане, високата температура, общото неразположение, както и болките в мускулите и ставите.

Не тръгвайте с антибиотик срещу грипа, съветват лекари

Не тръгвайте с антибиотик срещу грипа, съветват лекари

Медици публично се ваксинираха срещу грип

Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно от 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път - чрез кихане и кашляне. Вирусите обаче са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намаляват възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Най-честите усложнения при грипа са острите вирусни бронхопневмонии, които са трудни за диагностика и за лечение. Възможни са и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Излишно е да се използват антибиотици при вирусно заболяване, ако то не е усложнено с бактериална инфекция. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, като се спазват вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска.

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

В други европейски страни ваксиналното покритие е между 70 и 80%.

Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни заболявания, които са потърсили медицинска помощ. И двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон заболеваемостта и смъртността от грип са ниски.

В случай на симптоми на грип трябва да се вземат следните предпазни мерки:

- Избягвайте близкия контакт с болни лица, както и местата с много хора и масовите мероприятия.

- Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт.

- Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност.

- При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.

- Мийте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица.

- Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане.

- При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.

- Почиствайте често твърдите повърхности (дръжки на врати, телефони и други) с обикновен почистващ препарат.

- При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.

- Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми.

Готвят масова ваксинация срещу грип на хората над 65 г.

Готвят масова ваксинация срещу грип на хората над 65 г.

Държавата купува ваксини за почти 10 млн. лева