400 деца с различни заболявания, нуждаещи се от скъпоструваща медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства, са подпомогнати от началото на настоящото издание на президентската инициатива "Българската Коледа". За лечението им са дарени близо 640 000 лева.

Само през настоящия месец помощ са получили 61 деца. Набирането на дарения за кампанията "Българската Коледа" и приемът на заявления за подпомагане на деца продължават целогодишно, съобщиха от президентството.

Деветнадесетото издание на "Българската Коледа" е фокусирано върху спешната помощ и интензивно лечение на деца и разполага с бюджет от 3 070 000 лв. В ход е обществена поръчка за закупуване на медицинска апаратура за нуждите на лечебни заведения в цялата страна, която да допринесе за ефективно лечение на малките пациенти. Постъпили са оферти за 28 различни медицински апарати. След финализиране на процедурата се очаква да бъдат закупени високотехнологични апарати за прецизна диагностика и лечение за над 20 лечебни заведения - университетски и многопрофилни болници в цялата страна.

Закупуват медицинско оборудване със средства от „Българската Коледа“

Закупуват медицинско оборудване със средства от „Българската Коледа“

Те са на стойност 2 милиона лева

Текущото издание на благотворителната инициатива се провежда от 1 декември 2021 година до края на ноември 2022 г. под наслов "Дари надежда на дете в беда".

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg

Целите на 19-ото издание на "Българската Коледа" могат да бъдат видяни на сайта на инициативата.