51% от разходите в здравеопазването са за сметка на личните средства на хората. Това заяви членът на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Григор Димитров по време на представянето на резултатите от проведеното онлайн допитване на Българската стопанска камара за състоянието на бизнес средата.

По негови думи най-голямо е доплащането в сферата на лекарствата - общо 3,5 млрд. разход за лекарства от миналата година, от които населението е платило повече от 2,6 млрд. лв. Доплащания има и в болничната и извънболничната помощ.

Димитров съобщи, че на 23 декември ще се проведе заседание, на което ще се прегледат всички пътеки, които се ползват от НЗОК.

От лятото увеличават цените на недофинсираните клинични пътеки

От лятото увеличават цените на недофинсираните клинични пътеки

По думите на Кирил Ананиев целта е да се подобри финансирането на здравеопазването в страната

Той посочи, че ще има увеличение на всички пътеки между 7% и 30%, както и намаление на обемите на извършената дейност между 7% и 9%.

По негови думи на последния надзорен съвет е било решено, че ще се отделят сериозни средства за погасяване на задълженията към чуждестранни осигурителна компании - около 100 млн. лева. С това ще се ликвидират голяма част от задълженията на Здравната каса.

Димитров заяви, че се очаква в началото на 2020 г. да излезе нова наредба за регламентиране на доплащанията.

Той посочи, че военните, МВР и т.н. се осигуряват на 8%, като тяхната вноска се поема от държавата. Проблемът според него е, че държавата осигурява пенсионери и деца на два пъти по-ниска ставка, отколкото ставката за останалите хора от 8%. Той поясни, че месечната осигуровка на едно дете е около 21 лева, за пенсионер - 23 лева, а за бизнеса - 80 лева.

По тази причина в мерките НЗОК е записала премахване на това "противоречие" по думи на Димитров.

БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматично до повече приходи в болниците

БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматично до повече приходи в болниците

Необходимо е да има пациенти