66 случаите на заразените с морбили у нас. Това стана ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването. От тях 41 са лабораторно потвърдени.

Засегнати са пет области в страната, като в Благоевград са най-много заболелите - 48 заболели, София-град - 8, в София-област също са 8 заболели, в Бургас и Пловдив по 1 човек.

Разпределението по възрастови групи е следното:

  • във възрастовата група под 1 г. - 14 случая;
  • във възрастовата група 1-4 г. - 29 случая;
  • във възрастовата група 5-9 г. - 9 случая;
  • във възрастовата група 10-14 г. - 2 случая;
  • във възрастовата група 15-19 г. - 4 случая;
  • във възрастовата група 20-24 г. - 1 случай;
  • във възрастовата група 25-29 г. - 3 случая;
  • във възрастовата група 35-39 г. - 3 случая
  • във възрастовата група над 40 г. - 1 случай

74% от заболелите са без имунизация. 37 лица са без имунизации срещу заболяването, от тях 35 са деца, като 16 от тях не са имунизирани поради ненавършена имунизационна възраст. 12 лица са без данни за проведени имунизации срещу морбили. Всички контактни лица са издирени.

Броят на заразените с морбили пълзи нагоре

Броят на заразените с морбили пълзи нагоре

Илюзия е да мислим, че малцинствата могат да бъдат принудени да се имунизират, според Ангел Кунчев

Министерството припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Съгласно имунизационния календар на страната на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

От министерството отбелязват, че са осигурени достатъчно ваксини срещу морбили и съветват родителите, ако не са имунизирали детето си, да потърсят личния си лекар и да го направят.

Припомняме, че преди 6 дни заразените бяха 51. 

СЗО предупреждава за тройно увеличение на морбили в Европа

СЗО предупреждава за тройно увеличение на морбили в Европа

Близо двойно повече загинали за година, липсва пълно покритие с ваксинация