51 са вече случаите на заразени от морбили в България. През 2016 година случаят на морбили е един, 165 през 2017 г.
Към днешна дата - 51. Само трима заразените са били непълно имунизирани.

Един болен, срещнал 100 души, разболява 95 от тях - това е силата на морбили.

Това обясни на пресконференция в Министерство на здравеопазването главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Основно случаите на морбили продължават да бъдат в Благоевград. До момента те са 40. В София град заболелите са 7, в София област- 3 и във Варна е 1.

На брифинг в Министерство на здравеопазването държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и изпълнителният директор на Столичната инфекциозна болница Проф. Татяна Червенкова призоваха за редовна имунизация и контрол от страна на лекарските кабинети. Те отчетоха и повишеното внимание на специалистите, с което пациенти се изследват за морбили.

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

Твърдения срещу ваксини от социални мрежи и популисти застрашават живота на всички

В България има механизъм за съобщаване на нежелани реакции и той се попълва от всеки пациент. Тогава стартира процедура по проучване на случая, което включва и международния опит. Насърчаваме съобщенията за нежелани реакции, категорични са специалистите.

Получени са 108 съобщения за нежелани реакции от имунизация, като броят им е изключително нисък в сравнение с други лекарствени продукти, увери Кунчев. Само 15 от тях са свързани с ваксини срещу морбили като подуване, зачервяване, болезненост и голяма част от тях, според държавния главен инспектор, могат да се приемат за нормални.

Имунизацията срещу морбили у нас започва през 1969 година. Всяко съмнение за морбили се потвърждава в Референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести. Важна е ангажираността на лекарите и на РЗИ, заяви директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

СЗО предупреждава за тройно увеличение на морбили в Европа

СЗО предупреждава за тройно увеличение на морбили в Европа

Близо двойно повече загинали за година, липсва пълно покритие с ваксинация

Не водете деца на 13 месеца извън страната, призова специалистът, защото те са в предимунизационна възраст.

Статусът невинаги може да се провери за хора над 25-30 години, обясни Кунчев.

Районните здравни инспекции са направили над 16 000 проверки през изминалата година. Според Кунчев обаче е илюзия да мислим, че малцинствените групи могат да бъдат принудени да се имунизират.

Вместо глоба до 100 лева, са необходими активни здравни кампании, така че родителите да бъдат информирани по всички въпроси, изрази мнение Ангел Кунчев.

Случаите на морбили ескалираха през последните три години най-вече в Украйна, след това в страните Румъния, Франция, Италия и Германия, а по-късно и в Сърбия и Македония.

В Япония отчитат най-голямото разпространение на морбили от десетилетие

В Япония отчитат най-голямото разпространение на морбили от десетилетие

Повече от 170 нови случая са регистрирани в Япония

Трета година над 50 000 случая на заболели от морбили годишно са регистрирани в Украйна, където има и най-много смъртни случаи.

За 2016 в Европа има 5273 случая на морбили, броят им през 2017 нараства на 25 863, а тази година достига 82 596.

Изпълнителният директор на Столичната инфекциозна болница "Проф. Иван Киров" проф. Татяна Червенкова съобщи, че всички хоспитализирани в стационара са със средно тежки и тежки форми на морбили. При морбили може да се развие вирусна пневмония, усложнения на дихателна и нервна система, увреждат се периферните нерви, като може да се стигне до слепота.

Обривът не е единственият признак на морбили, увери тя. За хора над 65 години ще бъде осигурен безплатен достъп до ваксината. Приемът на ваксината срещу туберкулоза ще бъде намален от 4 на 3, като това ще облекчи имунизационния календар , заяви Кунчев.

Той допълни и че в бъдеще предстои въвеждане на препоръчителна ваксина срещу варицела.

Аптеките във Варна останаха без ваксини срещу морбили

Аптеките във Варна останаха без ваксини срещу морбили

Доставка се очаква след 5 март