Омбудсманът Мая Манолова посрещна по пижама деца с онкохематологични заболявания. Поводът за тематичното пижаменото парти, което Манолова и сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" организираха в сградата на институцията е Международният ден на децата с онкохематологични заболявания 15 февруари.

От сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" връчиха на омбудсмана Мая Манолова набелязани задачи и призоваха политиците за законодателна отговорност. Едно от настояванията им е да се изработи и приложи адекватна национална стратегия и план за действие за деца, болни от рак. Спешно трябва да се създаде и национален регистър за децата, болни от рак. Според сдружението е необходимо да се инвестира и в подкрепа на оздравелите деца.

Децата с тази диагноза са подкрепени от своя връстничка - 7-годишната Иванина, която е решила да дари косите си, за да може да зарадва своя връстничка. При тежките облъчвания и при някои от медикаментите, които децата приемат, тяхната коса опада.

 „Златно“ дърво в подкрепа на децата с онкохематологично заболяване

„Златно“ дърво в подкрепа на децата с онкохематологично заболяване

Изисква се доста помощ от средата, от семейството, от приятелите

Манолова, която бе официален домакин на пижаменото парти, посрещна децата, техните родители и учители, като всички бяха спазили дрескода. Децата бяха в разноцветни пижами, а радостта им бе допълнена с балони, песни и танци. За всички тях специално бе подготвена голяма торта. Тя бе като златиста лентичка, която символизира това заболяване при нашата най-голяма ценност - децата.

"По предложение на децата прекарваме този ден с пижами. Пижамите са знак за солидарност към стотиците деца, които заради заболяването прекарват повечето време с пижами, но и послание към институциите, към политиците и обществото за това, че децата имат право на най-високите стандарти в медицинската грижа", коментира омбудсманът Мая Манолова.

"Аз минавам за смел човек, защото ежедневно заставам срещу силните на деня, срещу монополистите, но истински смели са тези деца, защото всеки ден всяко едно от тях стои срещу много по-силен противник - болестта, не се предава, прави го с усмивка и продължава напред", изтъкна тя.

За доброто настроение на децата се погрижи и актьорът Ненчо Балабанов. Децата получиха и подаръци от търговските партньори на партито.

"Обществото не е запознато с това, че около 80% от децата имат пълния шанс да се излекуват при адекватно лечение", заяви пред News.bg Симона Караиванова, член на УС на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". По думите й, основният проблем, с който се сблъскват родителите, е внезапното поставяне на диагнозата, трудността да приемат случващото се и изолирането на децата, тъй като дълго време малчуганите са извън социалната среда. Лечението е продължително, изключително тежко физически и психически, а това е изпитание за цялото семейство.

За семействата има и финансов проблем, тъй като се налага един от родителите да напусне работа. В три болници в цялата страна се лекуват децата - в градовете София, Пловдив и във Варна.

"Нашата роля е да подкрепим децата и семействата им от момента на диагностицирането", коментира Караиванова.