Със златна украса на дърво пред столичната Университетска многопрофилна болница "Царица Йоанна", известна като ИСУЛ, лекари, пациенти и техните родители привлякоха вниманието на обществото към онкохематологичните заболявания при децата. В златистата проява участваха малчугани, които получават медицинска помощ в тази клиника.

"Медицинската част се мъчим да осигурим, но това заболяване засяга и семейството. Изисква се доста помощ от средата, от семейството. Това заболяване има и психологическа, социална и медицинска страна", каза доц. Добрин Константинов, началник на клиниката по онкохематологични заболявания, която се намира в съседство с болница „Царица Йоанна – ИСУЛ.

На проявата присъстваше и общественият защитник Мая Манолова, която обяви, че популяризирането на проблемите би помогнало на децата с това заболяване да намерят повече приятели, които да помогнат в нелеката битка. Важно за добрия изход на лечението е приятелската среда. Това е отборна битка и аз съм готова да участвам в този отбор, заяви омбудсманът Манолова.

След като украсиха дърво пред клиниката по онкохематология със златисто фолио, лекари, родители и деца пуснаха златисти балони в небето. Златното е символ на децата с онкохематологични заболявания.

През септември всяка година, цялата общност от преборилите се с коварната болест деца, съмишленици и подкрепящи каузата, насърчават осветяването в златно или поставянето на огромни златни панделки върху емблематични сгради, исторически забележителности, паметници, мостове и т.н., пише на страницата на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" във Фейсбук.