Затлъстяването епидемично нараства в целия свят. За това предупреди председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова.

По данни на СЗО от тази година, с наднормено тегло и затлъстяване са 1,9 милиарда възрастни и над 75 милиона деца до 19-годишна възраст. През последните 50 години възникна дефиницията хомо обезус - затлъстял човек.

Метаболитното здраве включва нормални обиколка на талията, кръвна захар на гладно, систолно кръвно налягане и триглицериди. Оказва се, че едва 12% от американците са метаболитно здрави, според проучвания.

Затлъстяването - епидемията и на следващия век

Затлъстяването - епидемията и на следващия век

5 кг. надолу оправят секса при мъжете

Автоматизацията и компютъризацията на работното място, гъстата транспортна мрежа, нарастващата урбанизация и социалните фактори са в основата на затлъстяването.

Масовата употреба на висококалорийни евтини нездравословни храни води до затлъстяване, но въпреки дискусиите и информационните кампании, според Борисова, не са взети достатъчно мерки.

Затлъстяването е значим рисков фактор за развитие на редица хронични заболявания, като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания.

От 1994 г. нараства честотата на заболелите от диабет. През 2000 г. има 151 млн. диабетици в света, а през 2015 броят им достига 415 млн. Мъжете с това заболяване са повече от жените, показват статистическите данни.

Към 2012 г. с поднормено тегло у нас са 1.58%, докато с наднормено тегло и затлъстяване са общо 70% от българското население, обясни Борисова. Затлъстяване имат най-често хора между 20 и 44 години. Това означава, че хората в най-трудоспособна възраст са сред най-често заболелите от диабет.

В България месечно човек консумира 1.5 кг захар и 16.5 литра безалкохолни напитки, сочат данните. Въпрос на самодисциплина и на познание е, че тяхната употреба не е полезна, заяви проф. Борисова.

124 милиона деца по света със затлъстяване

124 милиона деца по света със затлъстяване

Други 213 милиона деца са с наднормено тегло през 2016 г.

Разходите за реклами за бързо хранене, като бургери, пържени картофки или подсладени напитки, са с 12% повече от тези за здравословни храни.

"Кажи ми каква храна ядеш и аз ще ти кажа що за човек си". Тези думи на френския писател Саварен са актуални и днес, смята специалистът.

Малко над 420 000 българи имат диабет, а около 225 000 са в преддиабетно състояние по данни от 2012 г. През 2015 г. диабетиците вече са над половин милион.

За да се намали диабетът, трябва да се лекува първопричината, а именно затлъстяването, категорична е Борисова. Ключов фактор в превенцията на затлъстяването, според нея, е възпитанието в семейството. Тя съветва родителите да не разчитат на училището, а да се погрижат сами за възпитанието на децата си.

280 хиляди българи страдат от затлъстяване

280 хиляди българи страдат от затлъстяване

Данъкът „вредни храни“ нямало да реши проблема

Програмата за диабетици може да включва психотерапия, диетотерапия и кинезитерапия. Те биха спомогнали значително за контрола на заболяването.

С диета и работа с кростренажор се запазва мускулната маса, подчерта специалистът. Тя е на мнение, че благодарение на съвременната техника можем с точност да контролираме теглото си.

"Трябва да се промени мисленето. Живеем в свят с много стрес и посягаме към хладилника, а това често отключва подобни заболявания", категорична е Борисова.