Затлъстяването е хронично метаболитно нарушение с изключително сериозни здравни последици, чиято честота достига епидемиологични пропорции в наши дни.

Tова ще бъде епидемията не само на 21-ви, но може би и на 22-и век, коментира пред News.bg майор д-р Весела Михнева от Клиника по ендокринология и болести на обмяната на ВМА.

Социалната значимост на затлъстяването е предопределена не само от застрашителните пропорции, които то достига сред населението по света, а и от здравните рискове, които крие. Безспорно доказана е връзката между наднорменото тегло, затлъстяването и преждевременната смъртност.

Статистиката сочи, че в световен мащаб за 2008 година - 1,5 милиарда човека над 20-годишна възраст са с наднормено тегло или това прави всеки десети.

България, за съжаление, е сред първенците по затлъстяване на населението. Ние се нареждаме в челната тройка в ЕС, заедно с прибалтийските републики. А в Европа заемаме пето място. Изпреварва ни Турция, където детското затлъстяване е много значимо, заради повечето захарни храни, които употребяват, коментира специалистът.

За Европа се знае, че с наднормено тегло е всяко трето дете.

Като цяло България е сред страните с най-бързи темпове на детско затлъстяване. Това е един сериозен проблем, тъй като пада границата при децата с диабет тип 2 - вече говорим за 10-12-годишна възраст, обясни още д-р Михнева.

Последиците, до които води затлъстяването са не по-малко тревожни и стряскащи от самите цифри.

Трябва да се прави разлика между наднормено тегло и затлъстяване. Наднорменото тегло е фазата преди затлъстяването, която може да бъде повлияна медикаменти, диети, режими. По-сериозната фаза и съответно проблеми идват, когато вече говорим за ниво "затлъстяване", което има няколко различни степени, предупреждава ендокринологът.

Артериална хипертония, диабет, инсулинова резистентност, дислипидемия, сънна апнея - са само част от заболяванията, които може да си докараме, благодарение на излишните килограми, безразборното тъпчене с всичко, което видим и липсата на движение.

По-пълните хора страдат по-често от инфаркт и инсулт. Оказва се също така влияние на хормоналния статус. Често при по-пълните жени се наблюдава поликистоза на яйчниците и те не могат да забременеят. При мъжете много често на лице е еректилна дисфункция. Има пациенти, при които, когато отслабнат с 5-10 килограма, подобряват своята еректилна дисфункция, обяснява още д-р Михнева.

Има различни медикаменти за повлияване на затлъстяването. И въпреки че до определена степен развитието му е генетично детерминирано, основно място в неговата етиология заемат поведенческите фактори, по-специално хранителните навици и двигателната активност. Затова дали ще сме с наднормено тегло, или ще сме затлъстели, зависи преди всичко от самите нас, другото са само оправдания.

Затлъстяването е много сложно като механизъм - не става въпрос само за калориен прием, а за навик. Все по-често децата се заучават от малки да ядат сладки храни, съдържащи въглехидрати, празни калории. Например, един чипс като енергиен разход е изключително висок, като елементи, градивни за клетката - няма нищо в него. Често сладките неща и колбасите, които се продават навън, имат от тези празни калории, които не могат да бъдат усвоени и изгорени от организма. Затова много по-хубаво е да хапнеш нещо, приготвено вкъщи, обяснява д-р Михнева.

Храненето в етиологията на затлъстяването

Много важен е режимът на хранене. Хубаво е да се яде след ставане, защото тогава се активира нивото на кортизола и се горят най-много мазнини. Това е и причината, например, професионалните спортисти да стават да тичат и да правят кардио между 05.00-06.00 часа сутринта.

От изключително значение е активизирането на метаболизма. А това става чрез храна. Не трябва да съсредоточаваме храненето в един участък от деня. Трябва да се хапва по малко, но по-често. Вечерята не трябва да бъде след 19.00 часа. Или ако това е невъзможно, нека да е някакъв белтък.

Много са факторите, които влияят върху затлъстяването, но с водещо значение са навиците, заучени от родителите. Това е много трудно и е хубаво да се възпита още в детството, т.е. не да даваме на детето газирана напитка или натурален сок, купени от магазина, а фрешове, плодове, зеленчуци.

По-трудното не е отслабването, а задържането на килограмите, което означава промяна в стила на живот. Тук доктор Михнева посочва и различните нови диети, които излизат на "пазара". При тях основно се гледа изключване на въглехидрати и увеличаване на мазнините и белтъците. Като вид диета резултатите понякога са уникални и дори само за няколко седмици може да свалиш между 5 и 10 килограма.

Въпросът е на каква цена и дали това ще се задържи във времето. Белтъкът има най-малко калории и води до насищане, но във високи дози вреди страшно много на бъбреците - един от малкото органи, който като го увредиш, после хапчета за лекуване няма. Затова и препоръката е дори и да се спазват тези диети, това да става под много строг контрол и да не се изключват напълно въглехидратите.

И в заключение няколко полезни съвета от доктор Михнева с цел превенция, защото затлъстяването може да доведе до метаболитен синдром, повишена честота на сърдечно-съдовите заболявания, сънна апнея и други заболявания: Редукция на тютюнопушенето и употребата на алкохол, в никакъв случай да не се прегладнява защото това води до унищожаване на по-голямо количество храна след това. И не на последно място като съвет - движение и повече усмивки.