С наближаването на летния сезон опасността от кърлежи нараства въпреки обработката на тревните площи. По този повод главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посъветва пред БНР при ухапване да се потърси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата.

Той подчерта, че е важно кърлежът да се махне възможно най-бързо и то цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта крие рискове.

Д-р Кунчев посочи, че тази година кърлежите са повече, което се дължало на климатичните промени. Заради всекидневните валежи обработките били неефективни.

Проф. Кантарджиев: Не са достатъчни мерките за пръскане срещу кърлежи

Проф. Кантарджиев: Не са достатъчни мерките за пръскане срещу кърлежи

Той се опасява, че превенцията е слаба

По данни на здравния инспектор до момента са регистрирани около 70 случая на лаймска болест и 30 случая на марсилска треска вследствие на ухапване от кърлежи. Това било с 30% по-малко спрямо 2018 г. Д-р Кунчев обаче очаква през следващите два месеца бройката от миналата година да бъде надмината.

Той посъветва при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. След прибиране тялото трябва да се огледа.

Относно вируса на морбили д-р Кунчев съобщи, че циркулацията му у нас продължава, но 2/3 от районите все още не са засегнати. Засега епидемичният процес се развивал само в Кюстендил и София.

Проф. Кантарджиев: До 12 часа кърлежът не пренася болести

Проф. Кантарджиев: До 12 часа кърлежът не пренася болести

Когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е над 20%