В първия ден от нейното приложение 755 българи са се ваксинирали с новата ваксина срещу COVID-19. Ваксината е насочена срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон.

До момента от нея са доставени 100 800 дози и те вече са разпраделени в Регионалните здравни инспекции.

Имунизираните днес лица са на възраст от 13 до 94 г., като най-много са имунизираните във възрастовата група 70-79 г. - общо 287 души.

От ваксиниралите се 405 са мъже, а 350 са жени. По области най-много са приложените ваксини в София - 301, в Пловдив - 113 и във Варна - 93.

41 души са се ваксинирали за първи път. 

Новите ваксини са предназначени за имунизация на лица над 12-годишна възраст. В страната са налични и 9 600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст, а утре предстои доставката на 4 800 дози за деца между 5 и 11 г. Те ще се прилагат от следващата седмица.

Новите ваксини срещу COVID-19 се прилагат при личните лекари, в РЗИ и в определени за целта лечебни заведения. Пълен списък по области, можете да откриете тук

От Министерство на здравеопазването посочват, че ваксинацията е силно препоръчителна за лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

Актуална информация за ваксините ще се публикува и на обновения сайт на Министерството на здравеопазването. На него може да се отправят и запитвания към експертите на МЗ чрез формата за въпроси.