Близо 80% от българските граждани са чували диагнозата "сърдечна недостатъчност". Това стана ясно на пресконференция в БТА на Дружеството на кардиолозите в България по повод Световната седмица на сърдечната недостатъчност (6-12 май).

Национално проучване от април тази година на изследователската компания ЕСТАТ показва, че хората не оценяват риска от сърдечно-съдови заболявания. Само 30% от респондентите смятат, че това е водеща причина за смъртност в България. 6,8% от анкетираните съобщават, че имат сърдечна недостатъчност.

Всеки един от пет души у нас ще развие синдрома, е изводът от изследването.

Причина за увеличаване на броя на пациентите е застаряващото население. Според статистиката 12,8% от всички хора над 60 години живеят със синдром на сърдечносъдовата недостатъчност.

Над 140 хиляди българи живеят със сърдечна недостатъчност

Над 140 хиляди българи живеят със сърдечна недостатъчност

Национални представителни данни биха помогнали лечението, смятат кардиолозите

Ние сме във върха на процентното съотношение на пациенти със сърдечна недостатъчност. Това заяви проф. Пламен Гацов, председател на Работната група за сърдечна недостатъчност към Дружество на кардиолозите в България. Нашата задача е да алармираме обществото, хората се страхуват най-много от рак, но умират от сърдечно-съдови заболявания (66% според изследването у нас), каза още той. От една страна имаме достъпност до лечение, а нямаме достатъчно осъзнаване на проблема, акцентира Гацов.

По думите му инвестициите в нови технологии и ефективни медикаменти намаляват смъртността и осигуряват добро лечение на пациентите. Да научим хората да мислят за сърдечната недостатъчност и да следят за симптомите на заболяването е в основата на информационната кампания, която Дружеството стартира в края на 2018 година в градовете Плевен, Враца и Бургас.

В България в Здравната каса телемониторирането не само,че не се финансира, но не се и упоменава, а това трябва да стане национална политика, изрази мнение проф. д-р Иво Петров, началник на клиниката по кардиология УМБАЛ "Сити Клиник".

Към 1 януари тази година по данни на НЗОК 153 000 души са диспансеризирани. От тях по-голям дял заемат жени. Ранната профилактика би послужила за овладяване на заболеваемостта, отчитат специалистите. Приоритет на Дружеството на кардиолозите в България остава обучението и информирането на гражданите, както и включването на пациента във вземане на решение.

С пресконференцията стартира и Национална информационна кампания за синдрома на сърдечната недостатъчност в 13 български града. Неин символ са червените знамена.

Предупреждават - сърдечната недостатъчност у нас се превръща в пандемия

Предупреждават - сърдечната недостатъчност у нас се превръща в пандемия

Пациентите страдат тежко и се инвалидизират