Около 37 млн. незрящи и 161 млн. души с влошено зрение има в света, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). Същевременно три четвърти от тези случаи са лечими или предотвратими. Ако не се вземат мерки, към 2020 г. броят на слепите в света ще се удвои и ще достигне 75 млн. души.

За да повишат информираността на хората, Националната пациентска организация и Институтът за здравно образование стартират кампанията „Право на зрение“. В пет града ще се провеждат безплатни прегледи и консултации за катаракта и глаукома. Кампанията стартира на 26 септември в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Велико Търново.

Около 80% от зрителните нарушения могат да бъдат предотвратени или лекувани навреме, смята д-р Иван Вецев, експерт достъп до лечение към Националната пациентска организация.

Около 50% от хората над 55-годишна възраст започват да имат признаци на катаракта. А при хората над 70 години почти няма човек без катаракта, обясни проф. д-р Ива Петкова, национален консултант по офталмология. По думите ѝ, операциите за катаракта са най-често извършваните в медицината. В България се извършват между 36 000 и 39 000 операции годишно. Има обаче много необхванати пациенти, които идват доста късно.

Проф. Петкова посочи, че слепотата от катаракта е лечима. След операцията пациентите възстановяват много бързо зрението си.

Според СЗО глаукомата е втората основна причина за загуба на зрението по света, след катарактата. Днес в лечението на глаукомата са включени много медикаменти, които по различен начин понижават очното налягане, което е основният фактор при увреждането. За съжаление обаче лекарствата, които се реимбурсират от НЗОК, се реимбурсират само на 50%.

Проф. Петкова бе категорична, че методи като капването на урина и други подобни алтернативни варианти не помагат. Катарактата се лекува само оперативно.

Повече информация за безплатните прегледи и консултации пациентите могат да получат на тел. 070010126.