Със здравните си права при пътуване в други европейски държави са запознати само 8 % от българите. Това съобщава БНР, позовавайки се на доклад за състоянието на Директивата за трансгранично здравно обслужване.

От доклада става ясно още, че европейските граждани са слабо информирани за правата си да избират здравно обслужване в друга държава.

В Комуникационна кампания за трансгранично здравно обслужване страната ни ще бъде представлявана от пациентски организации „Заедно с теб”. Те ще ни представляват в качеството на Национален център за контакт. Комуникационната кампания започва в 14 страни от Евросъюза. Кампанията е под мотото „Правата на пациентите са без граници”.

Председателката на „Заедно с теб” Пенка Георгиева обясни, че това е кампания за трансгранично здравно обслужване.

Пациентски организации „Заедно с теб" започват поредица от кампании, за да информират съгражданите ни за здравните им права.

От предоставените възможности да отидат на лечение в специализирани здравни центрове в чужбина се възползват само 2 % от гражданите на Европейския съюз.

Малцина знаели, че безплатната спешна помощ за пациенти, попаднали в здравна нужда в друга страна от Евросъюза, е 6 часа. Последващото лечение трябвало да бъде доказано от пакет документи.