94.5% от смъртните случаи на коронавирус у нас са били на неваксинирани хора - от над 36 000 загубили битката с болестта, 34 508 са били неваксинирани, а 1900 са били с една доза. Това обяви на брифинг в Министерство на здравеопазването министърът проф. Асена Сербезова. Тя призова за опознаване на ползата от ваксините чрез сайта plusmen.bg, където са описани видове ваксини, клинични изпитвания и логистични въпроси. конкретна информация за възрастните и хората с хронични заболявания, за ваксинация за деца и младежи, за жените, които планират бременност, родилки, кърмещи, включително всичко консултирано с Европейска агенция по лекарствата и СЗО.

У нас има всички видове ваксини, за всички възрасти, предстои доставка с преговори с ЕК с цел да се оптимизират количествата, а за тези, които са в повече - се полагат усилия за дарения. За ковид зоните има статистика, че интересът е намалял.

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

Време е за следващата крачка след 13 март 2020 г.

След приемането на промените в Закона за здравето се предвижда сформиране на мобилни екипи за ваксинация, ако се наложи, а за ковид отделенията в болниците ще се решава спрямо епидемичната обстановка, като се запазва възможността за готовността на лечебните заведения за преструктуриране.

Директорът на БЛС д-р Иван Маджаров допълни, че ще има анекс за изпълнителите на медицинска помощ за преминаване към нормален режим на работа.

Той съобщи, че заплащането за поставянето на ваксини за личните лекари не отпада, защото не е компенсирано с противоепидемичната обстановка. Относно допълнителните 1000 лв. за медиците на първа линия - ще се компенсират с всички останали дейности, поставянето на ковид ваксина остава, а останалите дейности са с повишени цени.