Това, което трябва да направят хората с изтичащи зелени сертификати е да си поставят бустерната доза. След поставяне на бустерна доза няма да има ограничение на срока на зеления сертификат. Това заяви адвокатът по медицинско право Мария Шаркова пред БНТ.

По думите ѝ всички, които си поставя бустерна доза ще имат валидни сертификати за пътуване в ЕС. Би било проблем, ако човек иска да си постави бустерна доза и съответната държава не може да осигури такава, изтъкна адвокат Шаркова.

Тя добави, че може да се пътува със ПСР сертификат или такъв за преболедуване. Няма да се променят изискванията за страната по отношение на издаването на сертификатите. Другите държави в ЕС се отклоняват от правилата на европейския сертификат що се отнася до различни обекти или услуги, отбеляза адвокат Шаркова.

Според нея в условията на пандемия с тежко натоварване на здравната система, държавата има задължението да осигури живота и здравето на населението. Зеленият сертификат не може да лекува или ограничи разпространението на вируса, но е една мярка, която предпазва от тежко боледуване и претоварване на здравната система.

Ваксинираните се заразяват по-рядко и разпространяват в по-малка степен. Зеленият сертификат е една по-лека възможност от локдауна и затварянето, коментира Шаркова.

Сертификатите на 93 хил. ваксинирани у нас вече са невалидни

Сертификатите на 93 хил. ваксинирани у нас вече са невалидни

Само за пътуване в ЕС