Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима. В това е убеден имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. В студиото на БНТ той обясни, че все още не трябва да се бърза със заключенията за трета доза.

Според него 8-10 месеца след преболедуване или ваксиниране спокойно може да се направи бустер доза.

Няма официална промяна в характеристиките на ваксините. Очакванията му са да има промяна, а може да се вземе решение и за поставяне на бустерна доза с друг вид ваксина.

2005 новозаразени и 121 починали от COVID-19 за денонощие у нас

2005 новозаразени и 121 починали от COVID-19 за денонощие у нас

В болнични заведения са настанени 4307 души, от тях 329 са в интензивни отделения

Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов. Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен бе Петрунов.

Очевидно, не се спазват мерките, и поведението на обществото няма да доведе до ограничаването на делта варианта. Сред заразените започват да преобладават младите хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му, тревожното е, че делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

Бебе на 14 дни почина от коронавирус

Бебе на 14 дни почина от коронавирус

То е било прието с двустранна пневмония в болницата в Ловеч

При първите варианти на COVID-19 имаше ясни признаци - смущения във вкуса, загуба на обонянието, при делта варианта няма такова нещо, а инфекцията се развива много бързо.

Акад. Петрунов заяви и че все още не се знае нищо за новия вариант от Колумбия и е трудно да се каже каква тежест на заболяването ще причини и дали ще се разпространи.