Зеленият сертификат се превърна в политическа дискусия и се сатанизира. Това заяви депутатът от "Демократична България" Александър Симидчиев пред БНТ.

По думите му на база на зеления сертификат трябва да се вземат мерки и да се определи рискът, който носи преносителят на инфекцията. Ваксините на са 100% ефикасни, но снижават с 60% трансмисията, посочи Симидчиев и добави, че ваксините намаляват със 70% броя на хората, които влизат в болници. С ваксините се намалява и на 90% смъртността.

Симидчиев показал научни данни от парламентарната трибуна за това, че сертификатите, работят или не, спомагат за управление на риска и за подтикване на хората към доброволно ваксиниране.

След 5-часови дебати депутатите се решиха на зелен сертификат

След 5-часови дебати депутатите се решиха на зелен сертификат

Така показвали солидарност и обществена отговорност

Той посочи, че депутатите са особено рискови и като лекарите са изложени на заразяване от инфекцията. Ние боледуваме, не сме свърхчовеци и вирусът атакува всички. Ако вирусът влезе в парламента, ще се разпространи много бързо и ще блокира най-важната власт в държавата, предупреди Симидчиев.

Той увери, че зеленият сертификат няма да е повод за разклащане на коалицията.

Симидчиев уточни, че в България все още не може да се каже как протича Омикрон. В България също може да се очаква и Делтакрон (той беше открит в Кипър - б.р.), защото имаме както Омикрон, така и Делта варианти на коронавируса. Научно базираните мерки водят до това да се промени скоростта на пандемията, за да не се претовари здравната система и да стане управляем процесът, обясни Симидчиев.

Радостина Александрова очаква Омикрон в по-голяма степен при децата

Радостина Александрова очаква Омикрон в по-голяма степен при децата

Броят на приетите в болница деца също ще се увеличи

Омикрон е четири пъти по-заразен от Делта, а Делта е четири пъти по-заразен от предишния вариант, така че Омикрон е 16 пъти по-заразен, предупреди Симидчиев.

Той обясни, че децата не боледуват тежко, а боледуват като разпространители на вируса. Това, което трябва да се направи, е децата да бъдат най-съхранени и да се управляват рисковете за останалите групи. Зеленият сертификат показва да оценим риска на индивидуално равнище, каза още Симидчиев.

Той посочи, че пандемията ще свърши, когато всички хора се срещнат с настоящия циркулиращ вариант. Симидчиев очаква да види какво ще се случи следващата седмица със заразените от коронавирус, като много се надява случаите да бъдат под 10 000.

Не е имало предложения Симидчиев да стане здравен министър, като предварително се застраховал, че ще бъде по-полезен в пленарната зала.

Кипър: Нов вариант на коронавируса - Делтакрон

Кипър: Нов вариант на коронавируса - Делтакрон

Няма място за безпокойство