Всеки трети човек в света страда от някакъв вид алергии. Това означава, че няма как хората да не се страхуват от ваксините. Но към днешна дата, след като са приложени над 9,53 милиарда дози ваксини срещу коронавирус и всеки ден се прилагат по 35 млн. от тях, нещата изглеждат малко по-спокойно. Няма никакви противопоказания за алергичните пациенти да бъдат ваксинирани. Това заяви д-р Шасине Вели, алерголог в УМБАЛ "Александровска", пред Nova News.

Тя добави, че онези пациенти, които имат някакви предварителни данни за медикаментозни алергии или към друг вид ваксини, е желателно да бъдат консултирани. По думите ѝ рискът за тях е премерен, в случай когато ваксината се постави по правилния начин.

Д-р Вели информира, че консултацията се случва с предварително записване, след което се прави тестване, което не представлява никаква опасност за пациента.

Специалистът допълни, че алергологът трябва особоно подробно да разпита пациента за предишните истории на алергични прояви, за необяснени реакции. Следва нов тест и решение как да се приложи ваксината.

При случаи, когато хора са получили някаква алергична реакция при поставяне на първа доза ваксина срещу Covid-19, поставянето на втора доза трябва да е контролиран процес и да се избере минимално рисков момент, кометира още д-р Вели.

Повече българи предпочитат да преболедуват COVID-19, отколкото да се ваксинират

Повече българи предпочитат да преболедуват COVID-19, отколкото да се ваксинират

36% от сънародниците ни са против ваксините срещу 33%, които ги подкрепят