Асоциацията на дружествата за здравно застраховане (АДЗЗ) е изнесла данни за драстични нарушения, според които различни болници искат допълнителни средства от пациентите, които се ползват с техните услуги.

"Много сигнали с нарушения и дейности, които не трябва да се плащат от пациентите има", потвърди здравният министър Кирил Ананиев, който откри новоремонтирано отделение в Онкологичната болница в София.

Той каза, че няколко пъти се е срещал с представители на Асоциацията, от която са подали сигналите на министъра. А Ананиев от своя страна ги е подал в прокуратурата.

По думите на министъра заради тези практики се предвижда да се засили контролът върху болниците в тази посока и да се изиска много повече от Изпълнителната агенция за медицински надзор.

Болницата в Пловдив взима такса "стол" от близки на пациенти

Болницата в Пловдив взима такса "стол" от близки на пациенти

Придружителите плащат по 6 лева на свиждане

Законодателни промени са предвидени в Закона за лечебните заведения и в Наредбата за достъп до медицинска помощ, които ще регламентират кои дейности да се заплащат от пациентите.

"Работи се плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики", каза Ананиев.

Той коментира, че почвата за нарушения по отношение на частното здравно осигуряване идва от факта, че в отделните болници се подхожда по различен начин за дейностите извън дейностите на задължителното здравно осигуряване.

"Има голяма фантазия, и аз самият съм се учудвал. Имало е плащане на гражданин за ползване на операционно легло - как ще има операция без такова легло?", реторично попита министърът.

Кирил Ананиев добави, че ще бъдат направени промени и в Агенцията за медицински надзор: "Трябва да се повиши капацитетът на Агенцията и да влязат нови хора с опит и съвест, която да отговаря на морала на такава институция, и да гледа нещата по-реалистично и честно".

Частна болница иска 150 лева такса "разговор с лекар" преди операция

Частна болница иска 150 лева такса "разговор с лекар" преди операция

На какви други нарушения