Западнонилската треска не се предава от човек на човек. Това ограничава възможностите на заболяването да направи големи бели - епидемични взривове. Това заяви пред БиТиВи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че от 100 заразени едва 10-15 ще развият грипоподобни симптоми, на които няма да обърнат особено внимание. По думите му един-двама на 100 души могат да развият по-тежките симптоми - менингит, енцефалит, които да застрашават живота.

Кунчев подчерта, че това е причината заболяването да бъде установено сравнително късно в световен мащаб. Вирусът е доказан и му е дадено името едва през 1999 г., когато е регистриран в Америка, поясни епидемиологът.

Според него е малко вероятно случаите у нас да се увеличат, защото сезонът на комарите е към края си. Начинът да се предпазим от западнонилска треска е като се пазим от комарите, заяви Кунчев.

По думите му диагностиката е трудна, защото вируса наподобява много други заболявания. Броят на нерегистрираните случаи на западнонилска треска в свотевоне мащаб е много голям, тъй като инфекцията протича безсимптомно при около 80% от хората. Около 20% от случаите имат само леки симптоми, като температура или кожен обрив, подчерта той.

По-тежките и фатални случаи на западнонилския вирус обикновено са при по-възрастни хора с хронични заболявания, каза още Ангел Кунчев.

Припомняме, че у нас бяха регистрирани два смъртни случая на лица, заразени със западнонилска треска.

Потвърдиха четвърти случай на западнонилска треска у нас

Потвърдиха четвърти случай на западнонилска треска у нас

Установен е в София