Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска у нас, като той е установен в София. За това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова, предаде БНР.

Христова уточни, че няма връзка между потвърдените случаи до момента и очаква да се потвърдят още, тъй като се правят много изследвания, но като цяло място за притеснение няма. По думите на Ива Христова средно за страната 1,5% от населението е било заразено с вируса през последните 2-3 г.

Директорът на НЦЗПБ обясни, че на стотици хиляди комари има един заразен, като при 80% от заразените заболяването преминава безсимптомно, а от другите 19% - 20% са с леки симптоми. Средно за страната 1,5% от населението се е срещал с вируса през последните 2-3 г.

Припомняме, че двама починаха заради заболяването, а трети се лекува в болница. По-рано днес Христова каза е ефира на БНТ, че няма как да избухне епидемия от западнонилска треска в страната.

Усложнения възникват при под 1% от заразените, при хора над 65-70 години, които много често имат придружаващи заболявания, подтиснали имунната им система. Ива Христова очаква, че повечето хора ще прекарат заболяването безсимптомно или с грипоподобно неразположение.

Проф. Ива Христова: Няма как да избухне епидемия от западнонилска треска у нас

Проф. Ива Христова: Няма как да избухне епидемия от западнонилска треска у нас

Повечето хора ще прекарат заболяването безсимптомно или с грипоподобно неразположение