Антибиотичната резистентност е нарастващ проблем за общественото здраве в Европа. Това констатираха експерти от Световната здравна организация и представители на здравната комисия на конференция в Народното събрание.

По повод Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотиците, Народното събрание ще бъде домакин на кръгла маса на тема "Антибиотиците: Използвайте отговорно". Форумът е под патронажа на Комисията по здравеопазването.

Експертите се събраха, за да обсъдят стратегическите цели и мерки за борба с антимикробната резистентност, ползите за България от приемането и прилагането на Национален план за действие срещу антимикробната резистентност и от превантивни кампании за намаляване заболяванията, при които се налага лечение с антибиотик.

Нови разкрития за апокалиптичната заплаха от резистентни на антибиотици супербактерии

Нови разкрития за апокалиптичната заплаха от резистентни на антибиотици супербактерии

Никой на планетата не е защитен - дори най-заможният и изолираният от света

Форумът е организиран от Българското сдружение по иновативна медицина с подкрепата на Офиса на Световната здравна организация за България и Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието, храните и горите и Националния център по заразни и паразитни болести.

Оказва се, че някои страни са по-засегнати от антибиотичната резистентност, отколкото други. Неправилната употреба на антибиотици е проблем в световен мащаб. Въпреки че в развиващите се страни все още умират хора поради липса на правилна употреба на антибиотично лечение, антибиотичната резистентност вследствие на неправилна употреба предизвиква тревога на всички континенти.

Резистентни на антибиотици инфекции ще морят повече от рака, притеснени експерти

Резистентни на антибиотици инфекции ще морят повече от рака, притеснени експерти

Резистентността на бактериите към антибиотиците ще става по-опасна

Освен това се оказва, че антибиотиците, които се използват за лечение и профилактика на инфекции при животните, принадлежат към същите химични групи като тези, използвани при хората. По тази причина животните могат да се заразят с бактерии, които са резистентни на антибиотици, използвани и срещу инфекции при хората. Определено резистентни бактерии, които се свързват с консумацията на храна, могат да бъдат пренесени от животните на хората през храната. Хората могат да се заразят с резистентни бактерии и чрез директен контакт с животните.

Все пак основната причина за антибиотичната резистентност при хората си остава използването на антибиотици в хуманната медицина. Преди откриването на антибиотиците хиляди хора са умирали от бактериални инфекции, като пневмонии или постоперативни инфекции. След откриването и използването на антибиотиците все повече и повече бактерии, които в началото са били чувствителни, са станали резистентни и са развили различни начини за "противопоставяне" на антибиотиците. Тъй като резистентността се увеличава, а малко нови антибиотици са открити през последните години, понастоящем проблемът с антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

Привикваме към антибиотиците, предупреждават и от СЗО

Привикваме към антибиотиците, предупреждават и от СЗО

От антимикробна резистентност в ЕС са починали 25 000 души