Гени, свързани с устойчиви на антибиотици супербактерии, са открити в Арктика, едно от най-затънтените места на Земята, което показва бързото разпространение и глобалния характер на проблема с резистентността на бактериите към антибиотиците, пише британският в. "Гардиън".

Гените първоначално са били идентифицирани в болничен пациент в Индия през 2007-2008 г., след това в повърхностни води в Делхи през 2010 г., вероятно пренесени там чрез канализация, а сега са потвърдени в проби от почва от норвежкия архипелаг Свалбард в Полярния кръг, се посочва в статия в сп. Environment International. Те може да са били пренесени от мигриращи птици или хора, които са ходили там, но човешкото въздействие върху района е минимално.

Задава се масов мор от банални инфекции заради злоупотребата с антибиотици

Задава се масов мор от банални инфекции заради злоупотребата с антибиотици

Бактериите станаха резистентни на антибиотиците

Въпреки че гените, наречени blaNDM-1, са били идентифицирани в почвата в Свалбард, наличието на супербактерии не е било. Гените могат да придадат на бактериите резистентност към карбапенеми, които са антибиотици за лечение на човешки заболявания, когато всички останали варианти са били изпробвани и не са проработили.

Антибиотичната резистентност заплашва да доведе до глобален "апокалипсис", предупреди главният медицински специалист на Англия Дейм Сали Дейвис, а миналата седмица британският здравен министър Мат Хенкок я определи като по-голяма заплаха от климатичните промени или война. Обикновените операции биха могли да станат животозастрашаващи, а бързо разпростиращите се и развиващи се заболявания биха могли да преодолеят последната ни медицинска защита, обръщайки близо век на забележителен напредък в човешкото здравеопазване.

В САЩ откриха над 200 "кошмарни" бактерии, резистентни на антибиотици

В САЩ откриха над 200 "кошмарни" бактерии, резистентни на антибиотици

Резистентността към антибиотиците се превръща в кошмар за човечеството

За целите на изследването е била извлечена ДНК от 40 проби от почвата от осем места в Свалбард, а сред тях са били открити общо 131 гени, устойчиви на антибиотици. Генът blaNDM-1 е бил открит в повече от 60 процента от изследваната почва.

Това откритие в такъв затънтен регион показва ролята, която слабата хигиена може да играе в генерирането на резистентност към антибиотиците, изтъква професорът по инженеринг на екосистемите Дейвид Греъм от Университета в Нюкасъл, който ръководи научния екип. Въпреки че усилията за ограничаване на растежа на резистентността са съсредоточени върху прекомерната употреба на антибиотици, това изследване показва, че има и други начини, по които резистентността може да се разпространи, допълни той.

"Това, което хората сториха чрез прекомерната употреба на антибиотици, е да ускорят скоростта на еволюцията, създавайки резистентни щамове, които никога преди това не са съществували", посочи ученият. Най-важното е, че лошата хигиена осигурява благодатна почва за резистентни бактерии, които след това могат да се разпространят бързо.

Привикваме към антибиотиците, предупреждават и от СЗО

Привикваме към антибиотиците, предупреждават и от СЗО

От антимикробна резистентност в ЕС са починали 25 000 души

Изследването показа необходимостта от световна реакция на кризата с резистентността, подчерта Греъм, на мястото на частичните усилия в някои региони за ограничаване на прекомерното използване на лекарствата в човешкото здравеопазване. "Местните стратегии не могат да направят кой знае какво - трябва да мислим по-глобално", настоя той, допълвайки: "Проблемът ще бъде политически."

Богатите страни и богатите хора в развиващите се страни, които се чувстват изолирани от мръсните условия, в които живее световната беднота, могат да станат жертва на същите супербактерии, тъй като резистентните бактерии се развиват бързо в лоши хигиенни условия и могат да се разпространят много надалеч.

Резистентни на антибиотици инфекции ще морят повече от рака, притеснени експерти

Резистентни на антибиотици инфекции ще морят повече от рака, притеснени експерти

Резистентността на бактериите към антибиотиците ще става по-опасна