Повече от 200 редки, резистентни на антибиотици гени, са били открити в "кошмарни" бактерии, тествани през 2017 г., предупреждава нов доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, съобщава СиЕнЕн.

"Бях изненадана от броя, който установихме", изтъква д-р Ан Скучат, която е първи заместник-директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Задава се масов мор от банални инфекции заради злоупотребата с антибиотици

Задава се масов мор от банални инфекции заради злоупотребата с антибиотици

Бактериите станаха резистентни на антибиотиците

Докладът се фокусира върху новите и силно резистентни микроби, които все още не са се разпространили масово. Въпреки това редица резистентни микроби могат да бъдат открити във всеки американски щат.

"Два милиона американци се инфектират заради антибиотичната резистентност, а 23 хил. умират от тези инфекции всяка година", допълва Скучат.

Изследвайки 5 776 изолати на резистентни към антибиотици микроби от болници и домове за възрастни хора, американските здравни власти са открили, че около един на всеки четири е имал ген, който е спомогнал за разпространението на неговата резистентност, докато 221 са съдържали "особено рядък резистентен ген", уточнява тя.

Лечение с антибиотици - само след антибиограма, съветват от СЗО

Лечение с антибиотици - само след антибиограма, съветват от СЗО

България е на средно европейско ниво по антибиотична резистентност

По време на последващата проверка, почти един на всеки 10 контакта също е тестван положително, което означава, че "необичайната резистентност се е разпространила към други пациенти и може да продължи да се разпространява, ако не бъде открита", предупреждава ученият. Не е известно колко често "асимптоматични носители" разпространяват болестта към незаразени хора.

"Това не е проблем само в един или два щата", посочва Скучат, добавяйки, че 221 редки гена са открити в изолати, събрани в 27 щата от инфекциозни проби, включващи пневмония, кръвни инфекции и инфекции на пикочните пътища.

Тъй като това е била първата година на тестване на редките гени, Центровете за контрол и превенция на заболяванията не разполагат с данни за тенденцията, но тя се надява, че това няма да бъде "началото на неизбежен ход нагоре".