Аптечният туризъм е единствената възможност за много пациенти в България да осигурят лечението си. Не става въпрос за трафик на лекарства, а за необходимост от лечение с нерегистрирани лекарства, обясни за news.bg Ваня Добрева, председател на председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Асоциация Хипофиза.

По думите й много от българските пациенти пътуват до южните ни съседки Гърция и Турция, за да закупят необходимите лекарства за лечението си.

След закриването на Центъра Фонд за лечение на деца в аптечни туристи ще се превърнат и родителите на деца с редки и онкологични заболявания, за които досега фондът е заплащал нерегистрирани лекарства, подчерта Ваня Добрева. Въпреки обещанията на ръководството на НЗОК, че всичко, което е плащал фондът, ще се поеме от НЗОК, до момента, два месеца преди окончателното му закриването, не е ясно как ще се случва това, опасяват се от сдружението.

От Сдружение за развитие на българското здравеопазване, Център за защита на правата в здравеопазването, Асоциация Хипофиза и Организация на пациентите с ревматологични заболявания предупреждават за недобри практики, които поставят в риск много пациенти.

Конкретният пример: В България не е регистрирана хидрокортизон инжекцията- животоспасяващо лекарство при лечение на адренална недостатъчност. "Няма друго лекарство, което да е подходящо за деца и няма друга такава инжекция", каза Ваня Добрева, председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Асоциация Хипофиза по повод отказа на държавата да осигури достъп до жизненоважни медицински изделия.

Министерство на здравеопазването отказва да регистрира лекарството по реда на чл. 11 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а то е изписано по рецепта на българските пациенти.

Това е причината и за благотворителна кампания на Асоциация Хипофиза от края на 2017 година, чрез която са събрани средства за закупуване на хидрокортизон. Доставянето му се оказва обаче мисия невъзможна и сега пратката с 114 животоспасяващи инжекции чака на митница "Варна" с указания за унищожаването й. Лекарствата са поръчани от лекар от варненска болница с необходимите рецепти и съгласие от страна на пациентите.

Оказва се, че инжекциите са евтини - около 10 евро, ако по член 11 от Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) фирмата вносител "Файдер" го регистрира като оригинален продукт, трябва да заплати такса от 15 000 лева. Добрева уточни, че по този член досега са регистрирани само две лекарства.

Опитахме се да го внесем от над 10 страни в ЕС, обясни Добрева и допълни, че в страни като Великобритания например, инжекцията се получава само в болничните заведения, до които българските пациенти не могат да стигнат.

Спрените на митница лекарства ще помогнат за лечението както на деца, така и на възрастни хора за период от 3-4 месеца, като всеки от тях би трябвало да получи между 1 и 3 инжекции, в зависимост от степента на адреналинна недостатъчност.

Според Ваня Добрева системата за верификация на лекарствата у нас ще доведе до негативи, защото ще бъдат затворени малките аптеки. Системата, по думите й, няма да се справи с паралелния код, а "просто ще уедри бизнеса".
Тя отбеляза, че предложението на Националната аптечна камара за въвеждане на електронни рецепти и електронно здравеопазване би създало единна система, полезна за всички.