Българската организация по верификация на лекарствата и всички медии да се въздържат от изявления, че част от лекарствата в България са фалшиви. За това призовават от Националната аптечна камара по повод репортажите, че се стартира системата за верификация на лекарствените продукти.

Според тях това нагнетява обществото и всява страх за живота на възрастните пациенти и родителите на малки деца.

От Камарата съобщават, че са започнали да получават съобщения от фармацевти от цялата страна. Аптекарите алармирали, че обезпокоени пациенти са започнали да влизат в аптеките с всичките си лекарства, настоявайки фармацевтите да ги верифицират дали са истински.

ЕС въвежда система срещу фалшивите лекарства

ЕС въвежда система срещу фалшивите лекарства

Всяка опаковка ще има уникален код...

Пациентите обяснявали, че са спрели да си приемат лекарствата, защото искали първо да проверят в аптеката дали са истински.

В България фалшиви лекарства в аптеките няма, категорични са от Националната аптечна камара и посочват, че за последните 5 години Изпълнителната агенция по лекарствата е извършила редица проверки на пазара, без да открие нито една такава опаковка.

Лекарствоснабдителната мрежа е част от Системата за национална сигурност и правителството трябва да я пази чиста от търговските интереси на мултинационалните компании за производство на лекарства, които системно се опитват да я превърнат в крайното звено на своя бизнес, казва се още в позицията на Камарата.

Те призовават Министерството на здравеопазването и Прокуратурата да вземат спешни мерки, за да успокоят населението, че медикаментите в обръщение в законната мрежа са безопасни за употреба.

Който твърди обратното, нека да приведе доказателства или да бъде преследван с цялата строгост на Закона за всяване на смут сред населението и разклащане на устоите на държавността, отсичат от Камарата.

Фармацевтите обмислят протест заради верификацията

Фармацевтите обмислят протест заради верификацията

Заради срока за верификация, обясни председателят на Националната аптечна камара