Фармацевтите може да обявят протест. Това стана ясно от думите на магистър-фармацевт Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара пред БНР.

Причината е, че 80% от аптеките не са готови за процеса на верификация, чийто краен срок 9 февруари. Срокът е ултимативен - не може да бъде отложен или оменен. България е подписала съответното споразумение, без да се интересува дали аптеките у нас ще могат да го изпълнят и какво ще им коства.

Според фармацевтите фактическото изпълнение (на поставените условия - б.р.) е невъзможно. Нужни са и промени в закона, например да се определи кой орган контролира и какви са санкциите при неизпълнение на верификацията.

Аптекари от Русе готвят бойкот на системата за верификация на лекарства

Аптекари от Русе готвят бойкот на системата за верификация на лекарства

Няма да се стигне до фалити на аптеки, успокоява проф. Гетов

Фармацевтите в България са оставени сами да се оправят в задължението си да се включат в нови системи, каза Вълев.

Той даде пример, че други държави кандидатстват за средства от еврофондове, за да подпомогнат аптеките. Има страни в Европа (Белгия, например), където процесът на верификация е замразен, докато не се намери финансиране, а такова се търси чрез еврофондове.

Концепцията на верификацията дава възможност да проследим един медикамент от завода до пациента. За да се случи това, производителите означават всяка кутийка (дори с едно и също лекарство) с уникален код. Това се смята за ефективна мярка в борбата с разпространението и търговията с фалшиви медикаменти.

Замисълът е добър, но у нас и това изпълнение се побългарява, смята Вълев. Години наред политиката на лекарствоснабдяването у нас е много грешна. И това доведе до изчерпването на финансовия ресурс на аптеките.

Навсякъде по света аптеките и търговците на едро са в една самостоятелна система за лекарствоснабдяване, която няма нищо общо с производителите. В България аптеките се "вързаха" като придатък на производителите. И винаги, когато някой се опита да води популистка социална политика, вместо да намали цената на производителя, ако тя е висока, той свива маржа на аптеката.

В момента аптеките не могат да въведат нито една нова система, защото нямат средства.

Аптеките може да спрат продажба на скъпоструващи лекарства с протоколи

Аптеките може да спрат продажба на скъпоструващи лекарства с протоколи

Касата няма да плаща по 2 лв. за обработката на протоколите, решиха от НЗОК

На конференция тази седмица в София присъства изпълнителният директор на Европейската организация за верификация Андреас Уолтър. По негова информация Белгия Франция, Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия, Чехия, Унгария дори не са подписали споразумението за присъединяване към общия процес на верификация, каза Велев.

България е една от първите четири държави, подписали споразумението още през 2016 г., когато още никой нямаше идея как ще изглежда системата, заяви председател на Националната аптечна камара.

По думите му в страната аптеките работят с 4,5 пъти по-малък марж, отколкото в Западна Европа. Държавата не осигурява финансиране за верификацията.

Аптеките и Здравната каса се разбраха за заплащане на бумащината по рецептите

Аптеките и Здравната каса се разбраха за заплащане на бумащината по рецептите

Заплаща само доставната цена на медикаментите

Според Велев трябва да се инвестират 1500-1700 лв. на гише. "Нужен е сигурен интернет достъп. Поскъпна и аптечния софтуер, с който работим. Допълнително трябва да верифицираме всяка една опаковка, което освен че ще забави търговията и пациента, но може да се наложи да се увеличи персонала - допълнителни разходи за заплати, осигровки... Всичко това може да доведе до затваряне и до фалит на аптеки, особено в малки населени места в Родопите или Северозападна България, където има възрастно и бедно население", допълни Антон Велев.

Според публичната информация, едва 18% от аптеките в България вече са се свързали.
"Колегите не са съгласни да отделят допълнително средства, защото държавата не е предвидила. Нужни са по-специални 2D четци (300-600 лв.), нямаше централизирана процедура, та да се свали цената. Прилича на ситуацията, когато се вкарва един регламент и обслужващи фирми ще спечелят добре, заради голямото търсене", допълни Антон Велев.

Фармацевти критикуват промените върху достъпа на лекарства

Фармацевти критикуват промените върху достъпа на лекарства

Настояват за специализирана електронна система