Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи, които се заплащат изцяло от Здравната каса. Това алармира пред БНР председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов.

Причината за това е, че от 2019 г. Здравната каса няма да заплаща таксата от два лева на фармацевтите за обработване на протоколите. Решението на Надзорния съвет на Касата е от днес.

От НЗОК се хвалят, че вече по-лесно изписват биологични лекарства

От НЗОК се хвалят, че вече по-лесно изписват биологични лекарства

При продължаване на терапията искат два протокола в РЗОК

Със спестените средства от два лева към аптеките Здравната каса ще заплаща още скъпоструващи медикаменти, заяви след заседанието на Националния съвет на НЗОК председателят Жени Начева. По думите й това означава пациентите да получат повече лекарства.

Според зам.-здравния министър Жени Начева нововъведението е подкрепено от големи вериги аптеки. Очакват се и разговори с Българския фармацевтичен съюз (БФС), но Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас, заяви, че тогава ще изискват таксата от пациентите.

Резистентни на лекарства бактерии убиват 33 000 души в Европа всяка година

Резистентни на лекарства бактерии убиват 33 000 души в Европа всяка година

Смъртните случаи са "пряка последица от инфекция заради резистентни на антибиотици бактерии"

"Това означава, че ни казват, че нашият труд не заслужава заплащане, тоест заплащането е нула. Другият вариант е тези пари да бъдат начислявани на пациентите. Аптеките просто ще спрат да обслужват тези рецепти", каза Костов.

По думите му спирането на скъпоструващите лекарства с протоколи отнема доста време и отговорности, и то финансови отговорности, защото пускат понякога за хиляди левове една опаковка.

"Ще търсим други подходи да стимулираме аптеките", допълни Жени Начева.

Без лимити за онколекарства в болниците обеща Жени Начева

Без лимити за онколекарства в болниците обеща Жени Начева

Здравната каса приключва годината без неразплатени разходи