В писмо до медиите, до министър - председателя, до председателя на Народното събрание, до омбудсмана и до министъра на здравеопазването, Асоциация "Пулмонална хипертония" (АПХ) заявява безсрочен протест за оставката на Кирил Ананиев.

В началото на юли т.г. председателят на сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония" Тодор Мангъров постави ултиматум на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

Поставиха ултиматум на Кирил Ананиев за програма за белодробните трансплантации

Поставиха ултиматум на Кирил Ананиев за програма за белодробните трансплантации

От "Асоциация Пулмонална Хипертония" заплашват с безсрочен протест пред здравното министерство

Мотивите на Асоциацията са, че вече втора година липсата на белодробни трансплантации убива българи.

"Две години и четири месеца след приключването на договора за белодробни трансплантации с Университетска болница Виена, в България все още няма нито един българин включен в европейска листа на чакащи за тази операция; няма действаща Национална програма; няма обучен медицински екип от специалисти за успешна белодробна трансплантация.", пишат от АПХ.

Те споделят още, че "единствената белодробна трансплантация на млада жена се случи буквално като медицинско чудо със случайностен характер, а след нея чакащите българи отново нямат шанс за спасение."

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Това мнение изрази д-р Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония"

Според АПХ, нивата на донорство в България и на направените трансплантации са достигнали до критично ниски показатели. "Няма нито една организирана и обезпечена от Министерство на здравеопазването кампания за популяризиране на донорството.", посочват от организацията.

Асоциацията напомня, че четирима пациенти са емигрирали, за да бъдат спасени. АПХ сигнализира, че е запозната с още четири такива случаи - на хора, които са в процедура по смяна на гражданство, за да получат права в друга държава.

Напомняме, че Ананиев е издал заповед до началото на декември 2018 г. да се разработи и приложи Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

На 25 януари т.г. е било подписано Споразумение между България и Виена по линия на Евротрансплант. На база на това Споразумение е било обявено, че ще бъдат обгрижени до 5 пациенти за една година, както и че ще се изпрати екип за квалификация и обучение в Университетска болница Виена.

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

Първото обучение ще се проведе между 6 и 10 май