Когато лекар отива на работа, той не отива да навреди на пациент, той отива да помогне. Това заяви пред БНТ доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

"Защо се позволява за пореден път лекари да бъдат малтретирани?", недоумява той.

По думите му след време ще се прави здравна реформа с врачки и знахари. Брънзалов настоява държавата да си влезе във функциите, за да останат лекари в страната. Не може да се влезе в лечебно заведение да се прави погром, категоричен бе той.

Наказанията за нападение над медици не са адекватни, по мнението му.

Повдигнаха две обвинения на биячите на спешни медици в Самоков

Повдигнаха две обвинения на биячите на спешни медици в Самоков

Двамата мъже признаха вината си

Брънзалов каза, че до момента атаките срещу медицински лица са толкова, колкото за цялата минала година. Той настоява за тежки наказания за тези, които посягат над медици.

В студиото на Нова телевизия доктор Гергана Николова констатира за пореден път тежкия разлом между лекари и пациенти, както и липсата на доверие.

Нямало обаче и адекватна реакция от страна на институциите, тъй като минималното наказание за агресия над медици остава същото, макар и максималното да се увеличава. То обаче не се дава и дори и след разследване и съд се оказва, че "Иванчо е добро момче, папкал и слушкал в детската градина", заради което и побойниците остават ненаказани. Абсолютно неадекватно е оправданието, че близките на пациента са били под стрес, но то много често се използва дори и в съда, по думите на Гергана Николова.

Така се стига и дотам, че медици се барикадират, а агресията не помага, посочи Николова. По конкретния случай за побоя в Самоков от уикенда, докторът посочи, че никой не може и няма право да присъства на реанимационни мероприятия, а пациентът може да бъде транспортиран едва когато състоянието му позволява - нещо, което явно не е било така.

Трябва да работим върху отношенията си, заяви лекарят, имайки предвид пациентите, тъй като не може всеки лекар да работи с паник бутони или да бъде пазен от полицай.

Припомняме, в събота стана ясно за поредния случай на агресия спрямо медици. В Самоков близо 50 роми щурмуваха Спешното отделение заради починал пациент. Вчера на двама от нападателите - синове на издъхналия мъж, бяха повдигнати обвинения за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения.

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

Били агресивни след смъртта на мъж