От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е в режим на проверка по магазините, за да види как се изпълнява постановлението за български стоки в магазините. Това обяви в студиото на БиТиВи земеделският министър Десислава Танева.

Има изготвен чеклист и по него ще се изисква цялата документация. Надявам се, че органът за контрол ще си свърши работата, каза още земеделският министър и увери, че се бори за равнопоставеност за българския производител.

По отношение на новоприетия Закон за храните, Танева обясни, че новият закон трябва да даде сигурност за това, което купуваме. Законът е минал всички процедури по нотификация в Европейската комисия, синхронизиран е с европейското законодателство. Той трябва да даде сигурност за качество, безопасност и всичко, което се пише в етикета на продуктите да отговаря на съдържанието, обясни Танева. 

Нелегална ферма в Елов дол продавала в интернет продуктите си като био

Нелегална ферма в Елов дол продавала в интернет продуктите си като био

Фермата нямала право на производствена и търговска дейност и не спазвала мерки за биосигурност

Законът трябва да направи така, че без регистрация да не може да се продава храна онлайн. Санкциите за такава продажба без регистрация варира от 2 до 5 000 лева. Целият закон трябва да даде до по-голяма сигурност и публичност на потребителите, но и на контрола от първия производител на суровина до крайния оператор, който продава продуктите, поясни земеделският министър

Законът дава възможност и на българския производител да сложи етикет - "Произведено в България". 

Забраняват рекламата на ГМО

Забраняват рекламата на ГМО

Предвижда се етикетирането на храните да е задължително на български език

Пред БНТ д-р Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за определяне на риска по хранителната верига заяви, че се въвеждат и две нови означения - "продукт, добит в България" и "продукт, произведен в България".

При първото означение изискването е основната съставка да е българска.

Продуктът "произведен в България" - трябва да показва, че всички етапи на неговото производство и дистрибуция са на територията на България. Ще се въведе и знак/щампа, който да показва от кой регион е произведен даденият продукт.

Градушка удари реколтата в плевенските дворове

Градушка удари реколтата в плевенските дворове

Унищожена е селскостопанската продукция

Във връзка със зачестилите силни валежи и опасността от градушки, Десислава Танева посочи, че Изпълнителната агенция с борба с градушките е в пълна готовност. Ракетите за борба с градушките са осигурени, увери Танева.

Предвижда се и по-ефективен начин за борбата с градушките чрез самолетен способ, който е по-ефективен от ракетите, тъй като позволява "обработката" на облаците да се извършва предварително, а не когато достигнат площите с култури.