В кръводарителска акция в знак на благодарност се включиха десетки българи от град Босилеград, Сърбия.
Акцията е за Центъра по трансфуционна хематология във Военномедицинска академия, която пък от своя страна от 2009 година се ангажира с безплатното лечение на сънародниците ни там. Ежегодно стотици българи от Западните покрайнини преминават през кабинетите на специалистите от Военномедицинска академия.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров изказва специална благодарност към босилеградчани към делото им.

Намерението е инициативата да стане ежегодна.

„Ние сме дошли по желание и със сърце да благодарим на ВМА, за отношението към нас и затова, че никога никой не е върнат. Ние обичаме майка България и това е пример как държавниците тук трябва да се отнасят към своите сънародници, където и да живеят по света”, заяви от своя страна кметът на Босилеград Владимир Захариев, който лично благодари за грижите на специалистите от ВМА.

Началникът на Центъра по трансфузионна хематология във ВМА доктор Румен Попов подчерта значението на даряването на кръв, което спасява човешки живот. Той изрази убеденост, че благодарение на младите хора, които все по-често се срещат в центровете за трансфузионна хематология тези проблеми с кръвта ще бъдат преодолени.

Попов коментира, че много често за кръводаряването се говорят лоши неща, но призова: Нека да ги оставим настрана, защото виждате всички тези хора какво излъчване имат и как благодарение на тях, много пациенти, които се лекуват във ВМА, ще бъдат спасени.