Столичната болница "Надежда" откри кампанията "Да! За живот!" - донорски дни, които ще текат целия декември.

Кампанията се провежда за 7-ми пореден път, като тази година е подкрепена от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". На място в болницата е изпълнителният директор Росен Иванов.

Той посочи, че повече донорски материал за яйцеклетки идва от тъканни банки от Европа - за 2017 г. - 38 клетки, за 2018 г - 159, а за 2019 - 192 донора. Тенденцията е негативна, тъй като се очаква повече помощ в донорството от сънародници, но донорите са повече от чужбина.

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

МЗ с кампания за популяризиране на донорството

На година има около 400 донора, а чрез тях са родени около 200 деца. Целта е да се подпомагат жените с репродуктивни проблеми, които не могат да произвеждат яйцеклетки.

Агенцията и болница "Надежда" имат коледен щанд с играчки и материали, изработени от донори или свързани с донорство семейства. Парите от тях ще отиват за подпомагане на донорството и за семейства с репродуктивни проблеми. Около щанда щъкаха деца, които са се родили и чиито сърчица са забили именно чрез донорство.

В резултат на донорството са се родили над 1000 деца, повечето от тях - близначета.

В рамките на кампанията в болница "Надежда" този уикенд ще бъдат подарени раждане, процедури, както и ще има безплатни прегледи на двойки с репродуктивни проблеми.

България е на опашката по донорство в ЕС

България е на опашката по донорство в ЕС

Това заяви директорът на Агенцията по трансплантации