Над 25 млн. електронни прегледи са регистрирани от общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболнична и болничната медицинска помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС) за по-малко от година, съобщиха от "Информационно обслужване".

Припомняме, че модулът "е-преглед" функционира от средата на февруари миналата година. Близо 7 200 лекарски практики регистрират на ден средно 170 000 прегледа в електронен формат. С Националната здравноинформационна система като цяло работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ. Тя дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на данните от всички прегледи. Чрез дигитализирането на процеса всички пациенти могат да проследят пълната история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др.

По-голямата част от регистрираните електронни прегледи за момента са с финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В близките месеци предстои изготвяне и приемане на наредба за дейността на системата. След влизането на документа в сила се очаква лекарите да въвеждат в системата всички прегледи, независимо от източника на финансиране.

"Данните показват, че НЗИС обработва близо 3 млн. електронни заявки на ден, което превръща платформата в една от най-използваните у нас", каза изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. По думите му, чрез нея значително се подобрява качеството на здравните услуги в България. Средно на ден системата издава близо 600 000 национални референтни номера (за всеки индивидуален електронен документ).

За по-модерни методи за електронна идентификация на пациентите, настояват личните лекари

За по-модерни методи за електронна идентификация на пациентите, настояват личните лекари

Лекарите настояват за дигитализация на процесите в НЗИС

Отчитат се подобни резултати и по отношение на модула за издаване на електронни рецепти. За две години в централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти са регистрирани над 25.7 млн. е-рецепти, като близо 24 млн. от тях вече са изпълнени. Към системата са свързани над 3 000 аптеки в страната, а над 4 000 фармацевти изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Средно на ден се изпълняват по над 60 000 електронни рецепти.

Около 15 млн. пък са издадените през здравната информационна система електронни направления. Над половината от тях са за лабораторни изследвания, а над 5 млн. - за консултация, над 1.1 млн. - за хоспитализация, близо 530 000 - за високоспециализирани дейности, а над 280 000 - за медицинска експертиза.

1 млн. са регистрираните по електронен път хоспитализации в болниците. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти е въведен в експлоатация на 1 август 2022 г. в съответствие с Националния рамков договор. Той позволява на лечебните заведения да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведените лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. Средно на ден се регистрират по 6 000 електронни хоспитализации в 351 болнични заведения в страната.

В последните години в рамките на въвеждането на електронно здравеопазване в България от "Информационно обслужване" са разработени също Национален регистър за борба с COVID-19, Единен портал за COVID-19, издаване на европейски зелени COVID сертификати, електронен регистър на желаещите да се ваксинират, регистър на ваксинираните лица, мобилно приложение за сканиране на COVID сертификати, информационната система за контрол на медицинската експертиза, система за електронни рецептурни книжки и др.