За 12-и пореден път в градинката пред ВМА лекарите почетоха с едноминутно мълчание паметта на всички свои колеги, загинали, докато изпълняват дълга си.

Денят на спасението се отбелязва от 2005 г. в памет на д-р Стефан Черкезов. На 15 август 1963 г., едва 26-годишен, лекарят попада в катастрофа между автобус и камион в Горна Оряховица. Автобусът избухва в пламъци и без никакво колебание д-р Черкезов спасява 47 души от пламналия автобус. Той умира на следващия ден от тежките си изгаряния.

"Известни са ни имената на над 130 лекари и поне 20 медицински сестри, загинали по време на работа, след извършване на тежки операции, катастрофи с линейки или заразяване с болестите на своите пациенти”, изтъкна д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, по чиято инициатива се отбелязва Деня на спасението.

По думите му, при гражданската война в Сирия, при бомбардировките са загинали 600 лекари.
Миналата година, при потушаването на епидемията от ебола в Сиера Леоне са загинали 500 лекари, заразени с болестта, но спасили света от тази глобална епидемия.

"В България има достатъчно примери на лекари и медицински сестри, които са повод да подражаваме на тях, а не да подражаваме на лоши практики”, коментира на свой ред зам. здравният министър Ваньо Шарков. Той допълни, че българските лекари и медицинските сестри ежедневно плащат за работата, която извършват - понякога с живота си, а друг път със здравето си.

“Рискът, на който сме подложени, особено медиците, които работим в условията на спешност, е ежедневен. Не бихме могли да го стадираме по някакъв начин и да го определим като по-нисък и по-висок, защото човешкият живот няма цена”, коментира пред журналисти началникът на Клиниката по спешна терапия към ВМА доц. Ивайло Даскалов.

Той обясни, че медиците преди всичко мислят за живота на пациентите. Колегите, които са били изпращани във военни мисии, са споделяли за критични ситуации, в които са изпадали, свързани с опазването на човешкия живот, с реални бойни обстановки.

Пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните в градинката пред ВМА бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната, здравното министерство, началника на отбраната, ВМА, КТ “Подкрепа”, КНСБ, Българския лекарски съюз, БЧК и Община Босилеград.