"Все още няма втора вълна на коронавирус. Може би тя ще се случи през октомври и зимните месеци, когато коронавирусната инфекция се смеси с грипната."

За това предупреди директорът на Института по микробиология при БАН доц. д-р Пенка Петрова в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите й имаме доста надеждни лекарства, които са налични в света, като например лекарството "Ремдесивир", за което е доказано, че намалява смъртността до 60% при тежките случаи. Курсът на лечение включва 5 инжекции и трябва да се прилага само при тежки случаи, когато хората са интубирани, тъй като то има странични ефекти.

"Обикновено страничните ефекти от лекарството е повръщане, стомашни смущения, чувството, че си по-болен. Интересното при "Ремдесивир" е, че той много трудно се синтезира и е от 70 съставки. Ако може до последно да се отлага прилагането му, ще е по-добре. СЗО направи опит да координира усилията на различните страни и едно по едно бяха отхвърлени хлорохин сулфат и различни други. Останаха две три лекарства, които могат да се прилагат безопасно", коментира тя.

Петрова посочи, че Фондът за научни изследвания не е одобрил за финансиране научните изследвания Института по микробиология при БАН, както и разработката на българската ваксина. По нея се работи усилено от други средства, но те няма да достигнат за клинични изпитания.

"Може да се каже, че проектите са замразени. Надяваме се на корекция, тъй като тези проекти са изчакващи сред резервите", каза още Петрова.