В момента у нас се консумира повече кислород, отколкото се произвежда, и има реална опасност болниците да бъдат изправени пред дефицит в рамките на седмица.

Такова предупреждение отправи в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Управителния съвет на Българската болничната асоциация Андрей Марков.

"Има такава опасност, да. Не виждам решение от типа "забрана за износ" да е полезно и да свърши някаква работа. В момента България консумира повече кислород, отколкото произвежда. И ако се прибегне до подобно административно решение - рискуваме да загубим възможността да управляваме потоците с кислород, нещо, което самите фирми - доставчици правят. За да можем да компенсираме недостигът на кислород в България, ние внасяме от много страни." - коментира Марков в предаването "Денят ON AIR".

До дни може да има недостиг на кислород за болниците

До дни може да има недостиг на кислород за болниците

В момента потреблението и производството се изравняват

Той поясни, че кислородът е продукт, който се използва най-вече в металопроизводствата.

"Ползването за медицински цели е една част от количеството, което се произвежда. Ние в момента по инерция продължаваме да ползваме този кислород, но знаем, че напоследък тези производства в България бяха рязко ограничени, спряха много от тях. И поради тази причина фирмите нямат интерес да произвеждат кислород у нас." - допълни събеседникът.

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев проблемът с кислорода е най-малкият ни проблем.

"За втора поредна година наблюдаваме един и същи процес - сещаме се, че нещо е свършило, едва когато е свършило, а не когато е трябвало да бъде правилно разчетено. Отново сме изненадани от четвъртата вълна, но не виждам какво изненадващо има в нея. Нито се ваксинираха хората, нито реално някой им обясни какво реално ги чака наесен. Тази трагедия е само върха на айсберга, който предстои." - подчерта той.

Болниците призовават за ваксинация, ограничения и солидарност

Болниците призовават за ваксинация, ограничения и солидарност

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини

"В момента се намираме в изключително объркано състояние като народ, защото загубихме много от нормалното усещане за това какво се случва около нас. Имаме достъп до цялата информация в целия свят как се постъпва в ситуация на пандемия и въпреки това продължаваме да не вярваме на очевидното. Станали сме недоверчиви, не приемаме информацията толкова лесно." - констатира заместник-председателят на Управителния съвет на ББА.

Според д-р Хасърджиев, решението за овладяване на ситуацията е локдаун.

"За четвърти път бяха пропилени всички шансове да се направи нещо по-различно. За четвърти път правим една и съща грешка. От политиците тръгва целия проблем, те са тези, които вземат решения. Очевидно не се вслушват в експертизата, не четат. Докато в света всички държави започнаха не само да разхлабват мерките, но и хората се върнаха на работа, падат маските, вече са поставени и третите дози от ваксините на почти всички от най-важните целеви групи, тук Министерството на здравеопазването онзи ден издаде инструкции за хронично болните пациенти." - добави той.

Марков от своя страна сподели, че в неговата болница над 80% от служителите са ваксинирани.

Той припомни съобщението от срещата на Г-20, в което се каза 70% от населението на света да бъде ваксинирано.

"Ние знаем, че сме най-бедните хора в Европа. Ние сме в ситуация, в която харчим безумни средства, безумни пари, които нямаме. Ситуацията, в която се намираме, може да продължи още дълго време." - категоричен е Андрей Марков.

И двамата със Станимир Хасърджиев са на мнение, че това е най-смъртоносната вълна.