Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените със заповед на здравния министър от 19 октомври 2021 г. нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

Адвокат: Зеленият сертификат удря по лекари, хора с автоимунни заболявания, бизнес

Адвокат: Зеленият сертификат удря по лекари, хора с автоимунни заболявания, бизнес

Отразява се и на обществото, което не може да получи медицинска помощ

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

Пациенти обикалят аптеки, а фармацевтите се лутат между институциите

Пациенти обикалят аптеки, а фармацевтите се лутат между институциите

Проблеми затрудняват изписването на е-рецепти

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.