Български фармацевтичен съюз е завел иск в Софийския градски съд срещу Народното събрание и Министерския съвет. Причината - недоволството на фармацевтите от двойния аршин, с който държавата третира медицинските работници. Фармацевтите работят в ковид среда, но не са третирани равноправно с другите медицински работници. Отделно на това аптеките са и местата, където не се изискват и в момента зелени сертификати.

Не само това са проблемите в сектора. Главният секретар на съюза Димитър Маринов в студиото на Нова телевизия заяви, че се надява до края на седмицата да има подписан нов договор със Здравната каса. Сега действащият е до края на месеца. Получава се така, че, след като няма договор с касата, нямаме право да отпускаме дори животоподдържащи лекарства, обясни Маринов. Договарянето е започнало през септември.

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

НЗОК няма да заплаща лекарства по издадени след тази дата хартиени рецепти

Маринов обясни обаче, че има много други проблеми, които са изцяло технически - откакто има електронна рецепта, има възможност да се заложат контроли, които да бъдат на ниво още при предписването на лекарства от лекаря. Проблемът е, че в момента няма никакви контроли на системата и лекарят може да генерира предписание със страшно много грешки, които фармацевтът трябва после да разследва. Така пациентите се връщат за повторно изписване на рецептата при лекаря, който трябва да си оправи грешката. Може да става въпрос само за две разменени цифри, но буферът остава в аптеката - след това НЗОК не я заплаща и сумата остава за сметка на аптеката. Маринов даде пример с отпуснато скъпо лекарство за онколечение в Етрополе на стойност 26 000 лв.

Затруднения има и с това, че всички лекарства трябва да се вземат накуп от една аптека. Това рядко се случва да е възможно и пациентите трябва да обикалят, а според начина на работа на системата рецептата трябва да бъде изпълнена цялата. Ако не стане - пациентът трябва да доплаща за някое лекарство, примерно. Това, по думите на Маринов, е проблем на самото структуриране на е-системата и начинът, по който софтуерът е настроен да работи.

Е-рецептите - TO BE CONTINUED...

Е-рецептите - TO BE CONTINUED...

Какво се променя за пациента с издаването на електронния документ? На практика нищо. Освен това достъп до досието, което си съществува някъде в облака, имат на практика всички - освен теб, пациента - защото нямаш електронен подпис

Заради натрупаните проблеми днес ще има среща с президента Румен Радев. Тя е следствие не на иска, заведен от БФС в съда, а на множеството писма, които от съюза са написали до всички институции. Маринов заяви, че поддържат добър диалог с Министерство на здравеопазването, но после по пътя между всички институции диалогът се чупи, предимно заради административни неуредици и започва "едно прехвърляне на топката".

Безплатните рецепти срещу ковид - поредният фалстарт

Безплатните рецепти срещу ковид - поредният фалстарт

Хаосът от недомислени решения дотолкова стресира заболелите, че последната им грижа са безплатните лекарства. А и кой каза безплатни?