Проблемът от въвеждането на зелен сертификат в България дойде от това, че мярката бе въведена много бързо и управляващите не дадоха възможност за реакция на хората. На второ място не са обмислени частните случаи, особено за хора, които не са се ваксинирали по медицински показания. Това коментира пред news.bg адвокатът по медицинско право Мария Петрова относно трудностите и дискриминацията, която възниква, с въвеждането на зелен сертификат. Основните засегнати това са лекарите, хората, които не могат да се ваксинират, хора от бизнеса, които не могат да отидат на работа. От друга страна Мария Петрова смята, че има дискриминация спрямо лекари/учители. За едните се иска ваксинация, за другите е дадена отсрочка.

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

Документът става необходим от четвъртък

Проблеми дойдоха от това, че в болниците голяма част от лекарите не са ваксинирани и при действащата заповед, ако се спазва и се упражни контрол, означава населението да се лиши от медицинска помощ, тъй като няма кой да я предоставя безплатно. Така написана заповедта се отразява на ваксинираните лекари, защото трябва да работят повече, а неваксинираните не могат да ходят на работа. На трето място това се отразява на обществото, което не може да получи медицинска помощ.

От гледна точка на трудовото право проблемът възникна, когато делегираха правомощия на работодателите да осъществяват контрол, посочи адвокатът. Петрова смята, че основният въпрос е кой ще осъществява контрол на контрола.

При съобщени публично около 20% ваксинирани какво се случва с останалите 80% от обществото, обърна внимание адвокатът.

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

МЗ смята да активира и механизма за подпомагане като член на ЕС

Тя съобщи, че в момента има много подадени жалби в съда срещу въвеждането на зеления сертификат. Съдебно решение ще има след месеци.

Адвокат Мария Петрова се спря и на становището на Комисията за защита от дискриминация, което се припокривало и с нейното мнение. А именно, че "заповедта на МЗ е била прибързана да бъде издадена в този вид, от медицинска гледна точка е трябвало да стане в края на лятото, а не в разгара на четвъртия пик, мерките са непропорционални и хора попадат в различни хипотези - хората с автоимунни заболявания, с хронични, медицински показания за ваксина, преболедувалите, хоспитализирани, но не на база PCR или антигенен тест. В момента най-полемична е темата трябва ли да се изследват антитела и какво трябва да се направи, за да се види дали да се ваксинира човек, каза Петрова. Тя поясни, че ЕК има становище, с което отхвърля възможността да се правят тестове, които изследват клетъчния имунитет, намира ги за недостоверни.

Относно новата идея за връщане на учениците в клас - адвокат Мария Петрова отбеляза, че "са добра идея, стига да може да бъде приложена практически".

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

Съвместно постановление на Кацаров и Денков

Тези тестове трябваше да се правят от началото на пандемията, както в много европейски страни, тъй като пресяването дава възможност бързо да се установи какви са ограниченията, да са карантинирани и да не разпространяват вируса, коментира тя. От медицинска гледна точка няма проблем да се изплюе дете за тестване и да се види дали заразява, уточни Петрова.

В заключение адвокатът поясни, че въвеждането на зелен сертификат е било мярка, предвидена още в средата на лятото, както и от предложението на ЕК, така и при създаването на Плана за справяне с пандемията. Ясно е посочено кои са трите хипотези, при които можем да се сдобием с него - или тест, ваксина, преболедувал.