Европейската комисия публикува насоки относно най-добрите начини за проверка на цифровите COVID-сертификати преди пътуване, за да се гарантира възможно най-безпроблемно придвижване за пътниците във въздушния транспорт и улеснена работа за служителите.

За да се избегне дублиране, т.е. проверки от повече от един участник - авиокомпании, публични органи и т.н., ЕК препоръчва проверка "на едно гише" преди заминаването, включваща координация между органите, летищата и авиокомпаниите.

Освен това държавите-членки на ЕС, следва да гарантират, че проверката се извършва възможно най-рано и за предпочитане преди пътникът да пристигне на летището. Това следва да гарантира по-гладко пътуване и по-малка тежест за всички участници.

Близо милион са генерираните COVID-сертификати в България

Близо милион са генерираните COVID-сертификати в България

Общо 253 413 са вече изтеглените COVID сертификати

Използването в пълна степен на предимствата на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 изисква хармонизиране на протокола за проверка. Сътрудничеството при система за обслужване на едно гише за проверка на сертификатите дава възможност за безпроблемно пътуване на пътниците в целия ЕС, заяви комисарят по транспорта Адина Вълян.

Незадължителният цифров сертификат на ЕС за COVID-19 предоставя доказателство за ваксинация, показва дали дадено лице притежава отрицателен резултат от тест за SARS-CoV-2 или се е възстановило от коронавирус.

Тъй като броят на пътниците се увеличава през лятото, по границите ще трябва да се проверява по-голям брой сертификати. Секторът на въздухоплаването е особено обезпокоен от това, тъй като през юли се очаква въздушният трафик да достигне над 60 % от равнищата от 2019 г. и след това да нарасне.

В момента как и колко често се проверяват сертификатите на пътниците зависи от мястото на заминаване, транзитно преминаване и пристигане на притежателя. По-добре координиран подход би спомогнал за избягване на претоварването на летищата и ненужен стрес за пътниците и персонала.

Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 влезе в сила на 1 юли.

От днес в сила е Европейският здравен сертификат

От днес в сила е Европейският здравен сертификат

Съживяване на туризма на Стария континент