Европейският здравен сертификат, който влиза в сила от днес, ще бъде необходим при пътуване в 33 европейски страни, предаде АП.

Агенцията уточнява, че той е приложим в 27-те страни от Европейския съюз и в още шест други страни Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. В борба с пандемията някои страни обаче ще имат някои допълнителни правила21 държави членки вече започнаха да издават сертификати преди днешния краен срок, а пет държави от ЕС започват днес, допълват от ЕК.

Сертификатът съдържа данни за самоличност като име, дата на раждане.

Здравното министерство не издава сертификати на ваксинирани в чужбина българи

Здравното министерство не издава сертификати на ваксинирани в чужбина българи

Наши сънародници зад граница са в патова ситуация

Той ще предоставя и данни във връзка с ваксинацията - вид ваксина, брой на поставените дози, дата на ваксинацията или за теста като дата и вид на теста и дали резултатът е отрицателен или положителен.

Документът ще може да бъде проверяван от служителите на транспортните компании и от полицията и представители на граничните и здравни власти.

Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 е безплатен и достъпен за всички езици на ЕС. Той е наличен както в цифров формат, така и на хартиен носител, а включва и цифрово подписан QR код.

Съгласно новите правила държавите членки трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифрови сертификати на ЕС за COVID, освен ако те са пропорционални и необходими за опазване на общественото здраве, обясняват от ЕК.

Освен това ЕК е поела ангажимент да мобилизира 100 милиона евро по линия на Инструмента за спешна подкрепа, за да подпомогне държавите членки при осигуряването на тестове на достъпни цени.