Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат.

В принципно становище на комисията се посочва, че непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус, чрез въвеждане на изискването за наличие на "зелен сертификат", следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.

Как най-голямата здравна криза се превърна в пълен политически провал

Как най-голямата здравна криза се превърна в пълен политически провал

Кофти се получи - да вземаш непопулярни решения месец преди изборите. Кофти и за нас, дори повече

Комисията признава, че създалата се ситуация в страната поставя предизвикателства, както пред гражданите, така и пред институциите и заповедта на министър и поставените ограничения целят запазване на живота и здравето на гражданите. "Безспорна е необходимостта от приемане на адекватни мерки при наличие на заплаха, застрашаваща живота и здравето на гражданите, като тези мерки обаче следва да са пропорционални с оглед преследваната цел."

КЗД подчертава, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, и поради посочените по-горе причини, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка.

Непритежаването на сертификат за преболедуване или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да е предварително условие за ограничаване повече от необходимото на достъпа до услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон. Затова и комисията препоръчва да се спазва антидискриминационното законодателство и принципа на равно третиране.

Синдикалист: Зелените сертификати - пътят към ада с добри намерения е постлан

Синдикалист: Зелените сертификати - пътят към ада с добри намерения е постлан

Надзорният съвет на НЗОК ще вземе решение за дофинансиране на болниците

Министърът на здравеопазването следва да спазва изискването, че издаването на сертификати не следва да води до дискриминация, основана на притежаването на конкретна категория сертификат, какъвто е и смисъла на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 г. Еднаквото третиране на различните случаи би могло да представлява нарушение на принципа на равното третиране.

КЗД препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си максимално, с цел обхващане на всички или почти всички групи граждани или ситуации.

Комисията обръща внимание на работодателите от сферите, извън посочените в заповедта, да не ограничават правото на труд чрез въвеждане на мерки, които не са обективно оправдани и надвишават необходимото за постигане на целта.

В становището Комисията за защита от дискриминация изрично посочва, че това е принципна позиция, която не я ограничава да разгледа всяко конкретно оплакване за нарушение на антидискриминационното законодателство, с което е сезирана.

ИБГНИ атакува зелените сертификати в съда

ИБГНИ атакува зелените сертификати в съда

Абсурд би било да се гласува на изборите на 14 ноември със зелени сертификати