Гледайки всичко, което се случва това е някакъв кошмар. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ и настоящ член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов в студиото на БНТ.

В синдиката има сигнали за заплахи за уволнения, ако работници нямат зелен сертификат. Такива неща са недопустими и са абсурдни, въпреки нареждането на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да се правят безплатни тестове на работещите, за да могат да влязат на работа, уточни Кокалов.

"Идеята е добра, но пътят към ада с добри намерения е постлан", коментира Кокалов за зелените сертификати.

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

МЗ смята да активира и механизма за подпомагане като член на ЕС

Той даде за пример, че в Германия без зелен сертификат не може да се влезе в заведенията. Тази идея обаче у нас не може да се приложи, тъй като няма организация.

Въпросът е до разбиране от страна на обществото, но тук като че ли на всяка заповед първата ни реакция е "не". Защо нашето общество не може да разбере, че само ако сме единни и солидарни, можем да излезем от кризата, пита се Кокалов.

Всеки ден има противоречиви сведения за това полезни ли са или не ваксините, а народът е объркан, отбеляза вицепрезидентът на КНСБ.

Болниците в София са пълни, но проблем няма

Болниците в София са пълни, но проблем няма

В момента има свободни легла за лечение на коронавирус

Кокалов уточни, че проблемът с промяната на цените на горива, електроенергия и храни влияе и върху издръжката на болниците. За това днес Надзорният съвет на НЗОК ще проведе заседание, за да може да се вземе решение да се дофинансират болниците. Болниците ще имат средства, за да си посрещнат нуждите, увери д-р Иван Кокалов.

Той посочи, че заплатата на един специалист по здравни грижи не може да бъде два пъти по-ниска от минималната работна заплата, а за един лекар - три пъти.

4816 нови случая на коронавирус, починаха 120 души

4816 нови случая на коронавирус, починаха 120 души

В болниците в страната се лекуват 6 608 души