Гражданската коалиция "Изправи се. БГ. Ние идваме" (ИБГНИ) ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) и пред Комисията по дискриминация въвеждането на зелените сертификати като вход на обществени места. Това обяви лидерът на коалицията Мая Манолова на пресконференция пред журналисти.

По думите ѝ заповедта не е справедлива за хората, тя е противоконституционна и незаконосъобразна - разделя обществото на ваксинирани и неваксинирани, браншовете, областите и обектите, в които ще се прилага, както и противоречи на текстове на Наказателния кодекс. Тя очаква отново да бъдат ударени туристическите хотели, търговските обекти и обектите за спорт и култура.

“Възраждане” излиза на протест срещу въвеждането на зеления сертификат

“Възраждане” излиза на протест срещу въвеждането на зеления сертификат

Те искат разговор със здравния министър и президента

Освен това при 20% ваксинирано население заповедта ще бъде неработеща и неизпълнима, посочи Манолова, според която виновни за създалата се ситуация обаче са ексуправляващите. Тя не пропусна да нападне ГЕРБ, като запита да не би бившият здравен министър Костадин Ангелов да е бил по-добър.

Манолова уточни, че ако служебният министър на здравеопазването не проумее гражданското недоволство, несъвършенствата и пороците на заповедта, ИБГНИ ще се включат в протестите.

БСП против зеления сертификат и "за" оставката на Кацаров
Обновена

БСП против зеления сертификат и "за" оставката на Кацаров

Въвеждането на мярката било необмислено, неприемливо и неработещо

Манолова определи като пълен абсурд да се гласува със зелени сертификати на президентските и предсрочни парламентарни избори на 14 ноември. Тя бе категорична, че пълен национален локдаун не трябва да бъде въвеждан и настоя кризата да не се използва за политически дивиденти.

"Напълно против сме за затваряне, при положението, че цяла Европа отваря - ние да затваряме? Няма как чрез ограничаване на права, на правото на труд да накараш хората да се ваксинират. Това е доброволен акт и насила хубост не става", подчерта Манолова. 

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане
Обновена

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане

Хората са пред сградата на Министерския съвет, където тече заседание на служебния кабинет

Тя призова служебния здравен министър Стойчо Кацаров да отмени заповедта за зелените сертификати.

Припомняме, от партия БСП се обявиха против зеления сертификат и "за" оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Опозиционни партии са категорично против последните решения, взети от здравните власти за ограничаване на епидемията и най-вече срещу въвеждането на зелен сертификат.

От ГЕРБ поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради - въвеждането на зелените сертификати на обществени места от утре.