Общинската белодробна болница във Велико Търново обяви платени дежурства за медици, за да намери лекари, които да влязат в Covid отделението. Желаещи няма, а лечебното заведение може да затвори след Нова година, съобщи БНР.

Проблеми се очертават и с болните от туберкулоза във Великотърновска и Габровска област, които обслужва болницата.

"Легла има, медици няма", заявява управителят на общинското лечебно заведение д-р Стела Денчева. За да намери частично решение, д-р Денчева пуска обяви, в които се посочва, че за всяко дежурство лечебното заведение ще изплаща възнаграждения - 120 лева за нощно и по 95 лева за дневно.

"Така в момента сме обявили платени дежурства, въпреки че така като гледам, може би, някои колеги ще се възползват спекулативно от тези платени дежурства. Лошото е, че има само едно изискване тези стимули за работа на първа линия да се получават само от един работодател. Това води до много сериозна демотивация. В интерес на истината не малка част от болниците, особено по-малките общински, си попълваме графиците с колеги, които работят на допълнителен трудов договор", обясни тя.

По думите ѝ много медици напускат доброволно и остават при основния си работодател.

От белодробната болница "Д-р Трейман" предлагат още на кандидатите трудов договор за всяко изпълнено дежурство, осигуряване на еднократно хранене и лични предпазни средства, както и хилядата лева за работа на първа линия, при условие че медикът не получава това възнаграждение от друго работно място.

"Ние се справяхме чудесно, когато по график работеха осем лекари. Сега са трима и един колега кардиолог. Колегите са абсолютно ентусиазирани и помагат. След началото на следващата календарна година, обаче, вероятно, ще останат един или двама. Поне трима-четирима биха ни решили страшно много проблемите, защото в общи линии четири-пет човека с доста сериозно натоварване изпълняват един 24-часов график, което гарантира присъствието на един лекар в болницата. Сега, за жалост, натовареността е доста сериозна, което влошава и качеството на обслужване, когато работи само по един човек", допълва д-р Денчева.

Проблеми се очертават и с болните от туберкулоза във Великотърновска и Габровска област, които обслужва болницата. Няма свободни медици за скрининговите програми за туберкулоза, пояснява д-р Стела Денчева. 

Тя отбелязва, че заради COVID-19 в последните три месеца нямат кампания за туберкулоза. 

И в белодробната болница във Велико Търново медиците се разболяват или си тръгват. Двама лекари вече са напуснали, а двама са в предизвестия, има и болни. Информирани са здравните власти и медицинските университети и въпреки предложението за платени дежурства, кандидати няма, казва д-р Стела Денчева.