Документите на 15 деца са били разгледани на днешното заседание на Фонда за лечение на деца.

Новият директор проф. Владимир Пилософ даде брифинг заедно с представители на Обществения съвет, на който бе пояснено, че тези деца са одобрени. Останали още толкова документи, които ще бъдат разгледани другата седмица.

Според Пилософ е важно доверието към фонда да не спада. „Ще направим всичко възможно децата, които имат нужда от лечение, да отидат, където трябва”, гарантира той.

Новият изпълнителен директор призна обаче, че има сериозни технически затруднения в работата. Първото техническо препятствия е, че липсва персонал – от 15 души той разполага единствено с трима.

За останалите не коментирам къде са и какво става”, посочи той. По тази причина от днес във фонда има хора от Министерството на здравеопазването – юристи, счетоводители и др., които помагат за работата.

ГДБОП близо година следили Фонда за лечение на деца и шефа му
Обновена

ГДБОП близо година следили Фонда за лечение на деца и шефа му

Не са установени случаи на изнудвания за подкупи

Не мога да коментирам нищо за бившия шеф на фонда и за хората, които работят в него, подчерта още веднъж Пилософ.

Другият проблем е, че няма интернет. По думите му, съответните органи, които провеждат следствените действия, са заключили помещенията, които е ползвал фондът. Самият брифинг и заседанието преди това на фонда се провеждаше в една изключително малка стая.

Председателят на Обществения съвет на фонда Ева Жечева заяви, че е удовлетворена от заседанието. Разгледани са приоритетните случаи на деца, които се нуждаят от лечение в по-кратки и близки срокове. Критериите за спешност са предимно медицински.

Уточнено беше обаче, че не се касае за спешни случаи. „Спешност означава „в момента ми е зле, умирам, трябва да ми се окаже помощ”, поясни новият директор.

По отношение на т.нар. спешни случаи бе пояснено, че в тези ситуации не се избира конкретно медицинско заведение. Спешните пациенти няма как да вървят по нормалното процедура, тъй като не се разполага с достатъчно време да се избира болницата.

Няма кой да подготви документите за заседанието на Фонда за лечение на деца

Няма кой да подготви документите за заседанието на Фонда за лечение на деца

И членове от Обществения съвет са извикани на разпит

Във връзка със случая на бебето Дилян неговата майка, която присъства и на протеста пред фонда, се срещна с новото ръководство. Обяснено й беше, че още преди смяната на директора, на 14 април по електронен път е взето положително решение детето да отиде на лечение в Тюбинген, Германия.

Процедурата обаче е такава, че преди оперативното лечение детето трябва да премине през курсове химиотерапия. Те са необходими, за да се намали рискът по време на операцията, а също и туморът да намали размера си, за да може след това изцяло да бъде премахнат. Оказа се обаче, че на детето е проведен само единият курс химиотерапия. Другият е трябвало да започне този понеделник, но не е.

Майката на момченцето обясни, че лично е проверила, че в Тюбинген няма оферта за химиотерапия. По думите й там не се провежда химиотерапия на деца, които не са от Германия.

Оказа се също, че тъй като операцията е сложна и в нея вземат участие няколко хирурзи, възниква другият проблем, че в момента няма достатъчно лекари, които да я направят и болницата има нужда от време, за да събере екип.

Общественият съвет признава, че нямат много добра комуникация с родителите, поради което в бъдеще си поставят за цел това да се промени.

Майката на Дилян отправи и друг въпрос към новото ръководство – дали са отворени към промени в процедурите, тъй като доста дълго време се изчакват експертните становища. Директорът на фонда поясни, че е отворен към всичко, което би било полезно.

Другият въпрос, който също поставиха родителите, е, че лекуващите лекари на децата са най-добре запознати с тяхното състояние, тъй като ги наблюдават продължително време, но между тях и фонда и експертите, с които той работи, няма никаква връзка.

„Добре е да има по-топла връзка с лекуващите лекари”, съгласи се Пилософ.

Докато течеше брифингът около 30-тина майки заедно със своите деца се събраха на протест пред сградата на Центъра за обществено здраве, където се помещава и Фондът за лечение на деца в чужбина.

Още от обяд, когато започна заседанието, майката на Дилян и още няколко други жени дойдоха тук, като облякоха тениски с надпис „Да защитим бебе Дилян и всички български деца”.