Членове на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина са били привикани на разпит във връзка с вчерашния арест на служителите, извършен от ГДБОП под надзора на Спецпрокуратурата.

Вчера по обяд, малко преди да се проведе регулярното заседание на фонда, служители на реда влязоха в администрацията на Фонда и задържаха служителите, включително и директора му Павел Александров. Всички те се намират в ареста с мярка за задържане за 24 часа, като се очаква да се поиска удължаване за 72 часа.

Много от членовете на Обществения съвет към фонда изказаха недоумението си от операцията, както и отхвърлиха подозренията за корупция и отклоняване на финансови средства към лични сметки.

Фондът за лечение на деца работи перфектно, твърдят от Обществения му съвет

Фондът за лечение на деца работи перфектно, твърдят от Обществения му съвет

Ревизия не открила нищо нередно

Днес, след като веднага бе назначен нов директор на фонда – проф. Владимир Пилософ, е свикано ново събрание на Фонда за лечение на деца, като на него трябва да се вземе решение за лечението на общо 34 случая, като един от тях е спешен.

Не е ясно обаче кой ще подготви документите за заседанието, тъй като целият административен състав на фонда се намира в ареста.

И Общественият съвет към Фонда за лечение на деца е за проверка, зове Таня Андреева

И Общественият съвет към Фонда за лечение на деца е за проверка, зове Таня Андреева

Скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват, категорична е бившата министърка

Проф. Пилософ обясни за БНТ, че днес трябва да бъдат разгледани 60 случая на деца, които се нуждат от лечение.

Вчерашната операция срещу предишната администрация на Фонда, той коментира лаконично, че всеки е невинен до доказване на противното.
Приоритет в работата му на първо време ще е да не се компрометира и спира работата на фонда.

Пилософ посочва и че не знае с кого ще работи, тъй като има останали само няколко служителя. Обещано е съдействие от Министерство на здравеопазването.

Според него след като се възстанови рутинната работа, ще се мисли за подобрения – „какво трябва да се подобрява, има ли нужда въобще да се подобрява”.

БНР съобщава, че няма открити пликове с пари при обиските във Фонда за лечение на деца в чужбина. Информацията е от източници, близки до разследването, пожелали анонимност. 

Вчерашната акция е проведена след доклад на Инспектората на Министерството на здравеопазването, в който има набелязани десетки нарушения и злоупотреби. Сред тях такива са тези, свързани с транспортиране и настаняване на болни деца до клиники във Франция и Турция.