Във Фонда за лечение на деца в чужбина е направена ревизия, при която не е открито нищо нередно. Това заяви пред БНР доц. д-р Анелия Буева от Обществения съвет към фонда. Ревизията за дейността на фонда е извършена по нареждане на Министерството на здравеопазването. Тя е приключила в края на февруари тази година.

Припомняме, че при акция на ГДБОП вчера бяха арестувани осем служители на Фонда за лечение на деца в чужбина, сред които и директорът му – Павел Александров. Разследването се водело от няколко месеца и засягало нарушения на дейността на фонда. Става въпрос за злоупотреби при заплащането на транспорта на децата в чужбина и уреждането на престоя им там.

ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина
Обновена

ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина

В ареста са 8 души, включително шефът на фонда Павел Александров

По повод обвинението за целенасочено изпращане на деца в определени болници, д-р Буева коментира, че преди да бъдат изпратени децата в чужбина, фондът винаги се е съобразявал с мнението на специалисти. Доц. д-р Анелия Буева обясни, че изпращащите мнение за дадено заболяване, посочват най-добрата болница. Самата тя не си спомняла случай, в който мнението на специалиста да е било пренебрегнато. Специалистът, консултантът на фонда е компетентен да посочи мястото, където да се лекува детето. Специалистите били трима за всяко дете.

Будева не знае в какво точно се състоят обвиненията към шефа на фонда Павел Александров и останалите служители, защото фондът работел перфектно.

„Фондът работи перфектно и не бих искала една структура, която работи перфектно, да бъде унищожена”, заяви още Будева.

Специализираната прокуратура обяви, че днес ще предостави допълнителна информация от разследването срещу осемте задържани служители на фонда.